sarajevo

Novalić: Vlada FBiH ostaje opredijeljena za reforme

novalic
10.11.2016.
u 16:25

Da BiH očekuje značajan napredak ka članstvu u EU već 20 poslijeratnih godina ponovio je premijer nakon što mu je zamjenik šefa Delegacije Europske unije u BiH Khaldoun Sinno uručio Izvješće Europske komisije o BiH

Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Fadil Novalić najavio je danas da Vlada FBiH ostaje opredijeljenja za reformske procese, ali i da će spremno dočekati 9. prosinav, kada bi BiH trebao biti uručen upitnik Europske komisije kao naredni korak približavanja države EU.

Da BiH očekuje značajan napredak ka članstvu u EU već 20 poslijeratnih godina ponovio je premijer nakon što mu je zamjenik šefa Delegacije Europske unije u BiH Khaldoun Sinno uručio Izvješće Europske komisije o BiH za ovu godinu.

Istaknuo je da je 31,1 posto reformskih mjera već analizirano i podvukao da niz ključnih reformskih zakona čeka na usvajanje u Domu naroda Federalnog parlamenta, ističući da je učinjen značajan napor da bi se otkočio rad oba doma Parlamenta FBiH.

Izvješće o napretku BiH uručeno je danas službeno i federalnim parlamentarcima, a Sinno je tada izrazio nadu da neće biti više zastoja u radu tog zakonodavnog tijela jer je to ono što očekuje i Europska komisija.

Novalić je najavio da bi Vlada FBiH na narednim sjednicama također trebala razmatrati nekoliko reformskih zakona među kojima je izdvojio zakon o doprinosima, zakon o dohotku, zakon o koncesijama te o predstečajnom i stečajnom postupku.

- Ovi zakoni uticat će na poboljšanje polovnog okuženje i zapošljavanje - kazao je Novalić, iznoseći podatak Porezne uprave Federacije koji govori o tome da je u posljednjih 19 mjeseci zaposleno 26.219 osoba.

No ono što je za entitetskog premijera važno jeste činjenica da je moratorij na zapošljavanje u javnoj upravi, koji je uvela ova vlada, rezultirao smanjenjem broja zaposlenih za gotovo tri tisuće, što je možda i prvi put u posljednjih 20 godina kada se taj broj konstantno povećavao.

Zabilježen je i rast neizravnih poreza za 3,1 posto koji se povećavaju dinamikom kako se povećava i bruto nacionalni proizvod (BDP) društveni proizvod, ali se u narednoj godini očekuje povećanje od pet do šest posto, a najavljeno je i da će se naredne godine još više raditi na reformama i poboljšanju investicijske klime.

Kako je istaknuto za 45 dana trebala bi biti upriličena tematska sjednica na kojoj će se naći sveobuhvatna informacija o urađenom kada je u pitanju reforma javne uprave te iznijeti prijedlozi kako javnu upravu osposobiti da bude funkcionalnija za građane, a također Ministarstvo pravde trebalo bi pripremiti i set antikorupcijskih zakona.

Sinno izrazio je očekivanje da će sve vlade u BiH raditi u budućnosti prema preporukama koje su dane u Izvješću Europske komisije, naglašavajući da su reformski procesi potrebni ne samo zbog puta BiH ka Europskoj uniji nego i zbog reforme zemlje.

Pohvalio je učinjeno u proteklom razdoblju poput adaptacije Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SSP), uspostavljanje tijela nazvanog Mehanizam koordinacije koji omogućava da BiH s EU razgovara usuglašenim glasom, te je kazao da je značajan napredak urađen u realizaciji Reformske agende.

- Progres je napravljen i kada je u pitanju usvajanje Strategije prometa, ali je potrebno usvojiti i strategije iz oblasti energije, zaštite okoliša i poljoprivrede te raditi mnogo više na pitanjima uspostavljanja vladavine prava te poboljšanja poslovne klime - zaključio je Sinno.

Iz Vlade Federacije BiH danas je naglašena i namjera da se sljedeća godina proglasiti godinom vladavine prava.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije