Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica Vijesti

Novalić: Socijalni dijalog nema alternativu i Vlada je uvijek spremna za njega

09. lipnja 2016. u 13:37 0 komentara 103 prikaza
vlada sindikati
Foto: FENA

Suradnjom granskih sindikata federalnih ministarstva pravde, rada i socijalne politike došli smo do rješenja u vezi sa spornim pitanjima registracije i izdavanja rješenja o reprezentativnosti u skladu s važećim zakonskim propisima u BiH, izjavio je premijer Federacije BiH Fadil Novalić.

On je danas u Vladi Federacije BiH održao sastanak s predsjednikom Upravnog odbora Udruženja poslodavaca Adnanom Smailbegovićem, predsjednikom Sindikata BH Pošta Sarajevo Muhamedom Bajramovićem i predsjednicom Sindikata radnika trgovine i uslužnih djelatnosti BiH Mersihom Beširević.

- Svi sindikati, osim brisanog sindikata osnovnog obrazovanja i predškolskog odgoja FBiH, u suradnji s nadležnim ministarstvima otklonili su u kratkom roku uočene nepravilnosti i uskladili svoje djelovanje sa zakonskim okvirom. Sve u budućnosti što potpišu bit će potpuno legalno - kaže Novalić.

Aktivnostima na osnovu kojih se došlo do rješenja potvrđena je mogućnost partnerskog odnosa Vlade FBiH i sindikata u rješavanju pitanja gdje postoji dobra volja i spremnost da se poštuje zakon.

- Socijalni dijalog nema alternativu i Vlada je uvijek spremna za njega - naveo je federalni premijer smatrajući da ga je pogrešno uvjetovati bilo čime, posebno nepoštivanjem zakona kao što to čini rukovodstvo Saveza samostalnih sindikata BiH.

Govoreći o postojećim granskim kolektivnim ugovorima naglasio je da su, po analizi Svjetske banke, samo četiri na određeni način legalni i legitimni.

- Da nam se to ne bi dogodilo u budućnosti Vlada je dužna voditi računa o legitimnosti i reprezentativnosti svih aktera u ovom procesu - dodao je Novalić.

Sastanku je prisustvovao i zamjenik premijera i federalni ministar rada i socijalne politike Vesko Drljača, koji je najavio da sutra počinju pregovori za područje djelatnosti državnih službenika i namještenika i zdravstva.

- U sljedeća dva do tri tjedna planira se da započnu pregovori iz oblasti rudarstva, energetike, poštanskog prometa, telekomunikacija, željeznica - poručio je Drljača. 

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.