Federalni premijer

Novalić: Prethodni saziv Vlade ugrozio financijsku stabilnost Zavoda MIO

Fadil Novalić
27.04.2016.
u 17:01

Želimo zamoliti građane za strpljenje i poručiti da ćemo uraditi sve da isplatu mirovina vratimo na rokove definirane ranijim Sporazumom s umirovljenicima, rekao je Novalić

Želim poručiti da ćemo uraditi sve da isplatu mirovina vratimo u rokove definirane ranijim Sporazumom sa umirovljenicima, a sve ih pozivam da se zajednički odupremo svim budućim pokušajima urušavanja financijske stabilnosti sustava MIO, izjavio je za Fenu federalni premijer Fadil Novalić.

Odgovarajući na pitanja u čemu je problem isplate mirovina u FBiH te što je dovelo do trenutne situacije, premijer Novalić navodi kako prvenstveno treba imati u vidu da je 2010. godine u Zavodu MIO suficit iznosio 42 milijuna KM, što znači da je mirovinski fond bio financijski stabilan.

- Dva populistička povećanja mirovina, od po pet posto, u prošlom mandatu, odnosno 2011. i 2014. godine nisu bila zasnovana na realnim makroekonomskim pokazateljima, odnosno nisu bila zasnovana na porastu prihoda. Prikazano brojevima, ta dva povećanja zajedno iznose oko 160 milijuna KM, što je veće od tekućeg deficita Zavoda MIO. Osobito je povećanje mirovina u predizbornom razdoblju, 2014. godine utjecalo da se dođe do jake i teško svladive krize u Zavodu MIO jer su se dugovi počeli množiti velikom brzinom. To ukazuje da su povećanja mirovina donesena bez finanxijske podloge i analize posljedica. Kao rezultat ovih događaja, isplata mirovina se počela razvlačiti skoro do kraja mjeseca, rekao je Novalić.

Naglasio je kako nakon povećanja od pet posto u 2011. godini kumulativni dug konstantno raste. U toj godini, prvi put u povijesti MIO, došlo je do deficita od 51,8 milijuna KM, dok je 2014. godine, kada su mirovine povećane za dodatnih pet posto, kumulativni dug dostigao 105,96 milijuna KM.

- Naglasio bih da za kršenje člana 51. Zakona o MIO-u, po kojem deficit nije moguć, postoji krivična odgovornost, te imamo namjeru reagirati u skladu sa zakonskim okvirom i procedurama. Također je važno istaknuti da je prethodni saziv Vlade FBiH svojim zaključkom amnestirala neprovođenje člana 51. Zakona o MIO-u, te na taj način dodatno ugrozila financijsku stabilnost Zavoda - naveo je premijer.

Ističe kako je sadašnji saziv Vlade FBiH po preuzimanju mandata konstatirao dug Zavoda MIO u iznosu od oko 151 milijun KM, te je tijekom 2015. godine kumulativni dug smanjila za oko 10 milijuna.

- Prošle godine smo potpisali Sporazum s umirovljenicima i to je jedna od najznačajnijih mjera koja je temelj za sve reforme koje nam dolaze u okviru reforme sustava MIO. Tim Sporazumom precizirali smo isplatu mirovina do petog u mjesecu. Međutim, do kraja prosinca 2015. godine (dakle za devet mjeseci mandata), bilježimo priliv od 15.700 novih umirovljenika, što je najmanje četiri puta više od onoga što je praksa na godišnjoj razini. Taj priliv, odnosno taj „upad“ u sustav, kreirao je novi deficit Zavoda MIO u iznosu od oko pet milijuna KM na mjesečnoj razini. Raniji odlazak u mirovinu je omogućio postojeći Zakon o MIO-u, odnosno „povlastica“ od 0,5 posto kazne za godinu ranijeg umirovljenja. U skladu s povećanjem broja umirovljenika došlo je do dodatnog opterećenja na Fond, a samim tim i kašnjenja isplata mirovina - kazao je Novalić.

Osim kašnjenja isplata, dodao je, navedeni priliv umirovljenika u studenom i prosincu rezultirao je trenutim opterećenjem i dugom od 190,395 milijuna KM u ožujku 2016. godine. Ovo je u suštini bio treći „upad“ u sustav MIO-a. Prva dva upada su bila neosnovana povećanja mirovina. 

- Iako bilježimo porast neto broja zaposlenih za oko 11.000, prema podacima Porezne uprave FBiH, na dan 31. ožujka 2016. godine, te očekujemo zapošljavanje oko 7.000 mladih osoba, a u skladu s Uredbom Vlade FBiH o prvom zapošljavanju i samozapošljavanju, te porastu prihoda od izravnih poreza i doprinosa od 9,1 posto u prvom kvartalu 2016. godine, sve to nije bilo dovoljno da se u kratkom razdoblju sanira i ovaj „upad“ u mirovinski sustav. Zato smo na nedavno održanom sastanku mdogovorili da svibanj bude mjesec prijeko potrebne stabilizacije Zavoda MIO, kako bi od lipnja isplata mirovina tekla dinamikom koju smo precizirali Sporazumom. Tim povodom, želimo zamoliti građane za strpljenje i poručiti da ćemo uraditi sve da isplatu mirovina vratimo na rokove definirane ranijim Sporazumom s umirovljenicima, a sve ih pozivam da se zajednički odupremo svim budućim pokušajima urušavanja financijske stabilnosti sustava MIO. Također, siguran sam da će nam novi set mirovinskih zakona osigurati stabilnost i sigurnost MIO sustava u budućnosti - zaključio je premijer Novalić. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije