premijer FBiH najavio

Novalić: Izgradnja tunela Hranjen započet će u ovoj godini

17.07.2018.
u 14:32

Izgradnja tunela Hranjen kao dijela buduće dionice Goražde - Sarajevo uopčće nije upitna i ona će započeti u ovoj godini - navodi premijer Federacije BIH Fadil Novalić.

Prilikom boravka u Goraždu ponovio je da je novac osiguran i da samoj izgradnji predstoji okončanje neophodnih procedura.

Po riječima Novalića, putna povezanost Goražde – Sarajevo je strateško opredjeljenje Vlade FBIH kao i oba doma federalnog parlamenta što je potvrđeno i u ovogodišnjem proračunu koji je, kao i njegovo izvršenje, zakonska kategorija.

- Predstoji nam da još Skupština BH Telekoma iz čije dobiti će se financirati prva faza izgradnje tunela, donese odluku i da se novac transferira, a Skupština je zakazana u narednih desetak dana - pojašnjava Novalić, dodajući da usporedo s tim traje natječajna procedura za izbor izvođača radova.  

-Otvorena je natječajna dokumentacija, imamo nekih problema oko žalbe jedne rudničke tvrtke, ali to je sve tehnika. Novac je osiguran i procedure su osigurane. Znači bit će ako ne u kolovotzu, onda u rujnu, ovisi od žalbenog postupka koji je korektiv javnih nabavki. Novac će svakako biti prije okončanja natječajne procedure - tvrdi premijer Federacije BIH.

Naglašava da sredstva nisu uopće upitna usprkos tome što je jedna sjednica Skupštine BH Telekoma odgođena.

- Odgođena je upravo iz razloga što nije bilo uvršteno ovo pitanje koje mi smatramo glavnim. Na dnevnom redu je bilo operativno poslovanje telekoma koje je standardno, a mi smo rekli da nas pored toga zanima ovo ekskluzivno pitanje koje je pomak u pristupu i tretmanu BPŽ Goražde. Mi želimo što prije krenuti s izgradnjom tunela- – kazao je Novalić.

Natječaj za izbor izvođača radova JP Autoceste FBiH raspisalo je u travnju. Rok za izgradnju 5,8 km dugog tunela Hranjen je 36 mjeseci a vrijednost radova iznosi 70 milijuna maraka. Natječaj koji je u tijeku odnosi se na prvu fazu izgradnje, a to je proboj tunela i postavljanje podgrade, što predstavlja najznačajniji i najzahtjevniji dio prilikom izgradnje ovakvog objekta.

Vrijednost radova u drugoj fazi iznosi 120 milijuna KM, a sredstva će biti naknadno osigurana. Izgradnjom moderne prometnice će se cestovna udaljenost između Goražda i Sarajeva sa sadašnjih 95,6 smanjiti na 56 kilometara. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije