Od SSP do članstva

Novalić: EU integracije nisu destinacija, već proces u kojem smo svi na dobitku

KONFERENCIJA U SA
26.10.2015.
u 10:40

U Sarajevu je danas počela konferencija „Od Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju do EU članstva: Što, kada i kako ?“ s ciljem da se ukaže na obveze koje će se naći pred administracijom Federacije BiH, koje proizlaze iz stupanja na snagu SSP-a.

Uoči konferencije federalni premijer Fadil Novalić kazao je da je proces EU integracija skup reformi koje bi trebale osigurati efikasno upravljanje ljudima i resursima u svrhu postizanja ekonomske, društvene i političke stabilnosti i dugoročnog razvoja.

- EU integracije nisu destinacija, već proces u kojem smo svi na dobitku. Smatram da je za to pravo vrijeme. BiH je potpisala s Europskom unijom Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju. Reformsku agendu su usvojili Vijeće ministara BiH, Narodna skupština Republike Srpske i Vlada Federacije. Svi smo pristali na socio-ekonomske reforme i sada na njima aktivno radimo, rekao je Novalić.

Po njegovim riječima konferencija je jedinstveno okupljanje i jedinstvena prilika za dijalog, u kojem će biti korisno čuti iskustva zemalja iz regiona.  

- Naš cilj bio je okupiti sve interesne skupine ovog procesa. Moramo biti sigurni da razumijemo jedni druge, da razumijemo izazove i mogućnosti i na kraju da djelujemo u zajedničkom cilju, naglasio je Novalić.

Na konferenciji će se osim o EU integracijama razgovarati o koordinacijskom mehanizmu.

- To je proces koji omogućava institucijama vlasti da donose važne odluke. Izuzetno mi je drago da se čini da smo sada veoma blizu tom trenutku kada ćemo postići dogovor vezano za koordinacijski mehanizam. Radujem se da ćemo imati priliku provesti ga u djelu,  izjavio je britanski veleposlanik Edward Ferguson. 

Nadležnim za ove procese poručio je da je važno pokušati isprobati i dogovoriti neki mehanizam, pri čemu će im britansko veleposlanstvo pružiti tehničku pomoć.

Konferencija će ukazati na važnost jačanja javne uprave, posebno onih institucija i službenika zaduženih za pitanja EU integracija na svim razinama vlasti u FBiH.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?