Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica Vijesti

Novalić: Branitelje uvodimo u dodatnu sigurnost, nema umanjenja i 'zaleđivanja' prava

- Kao što ste vi bili spremni u najtežem trenutku biti na braniku naše domovine, tako smo i mi uvijek bili spremni jamčiti da ćemo ispunjavati obveze prema vama - rekao je Novalić braniteljima.
25. svibnja 2022. u 18:41 0 komentara 800 prikaza

Tijekom sastanka predstavnika Vlade Federacije BiH i braniteljskih organizacija u FBiH, premijer Fadil Novalić je kazao da se svaka država mora odužiti veteranima na najadekvatniji način.

On je to izjavio povodom prezentacije primjene nedavno izmijenjenih braniteljskih zakona, kojima su unaprijeđena dosadašnja prava branitelja, a pravo na redovite naknade stekli i novi korisnici iz te populacije.

- Kao što ste vi bili spremni u najtežem trenutku biti na braniku naše domovine, tako smo i mi uvijek bili spremni jamčiti da ćemo ispunjavati obveze prema vama - rekao je Novalić braniteljima. 

U 2022. godini, naveo je, uvećane su braniteljske naknade te su izmjene braniteljskih zakona stupile na snagu 15. travnja, a isplate počele početkom svibnja. 

- Setom zakona iz braniteljsko-invalidske zaštite uveli smo takozvanu švicarsku formulu. To znači da će se vaše naknade svake godine usklađivati prema rastu potrošačkih cijena i bruto domaćeg proizvoda. Vlada tako sustavno uvodi braniteljsku populaciju u dodatnu sigurnost, da nema umanjenja i 'zaleđivanja' njihovih prava. Osim toga, povećali smo i osobne i obiteljske invalidnine te naknade dobitnicima najvećih ratnih odlikovanja. Vlada FBiH je osigurala 18,5 milijuna KM za povećanje naknada obiteljima poginulih branitelja te ratnih vojnih invalida. Za povećanje osnovice u ovoj godini od 5 posto izdvojeno je 12,5 milijuna KM. I još 5,5 milijuna KM se izdavaja za ratne vojne invalide koji imaju tuđu njegu, njih oko 600 - premijerove su riječi.

U odnosu na dosadašnje stanje braniteljske zaštite, otklonjeni su nedostaci kad je riječ o suprugama poginulih branitelja bez djece, djeci bez oba roditelja i roditeljima poginulih branitelja čija su djeca bila oženjena. Napravljena je ispravka u vezi sa suprugama umrlih ratnih vojnih invalida, koje su bile mlađe od 65 godina i bile nezaposlene.

- U ovogodišnjem proračunu FBiH, za dobitnike najvećih ratnih priznanja izdvojili smo 17 milijuna KM. Usklađivanje s rastom potrošačkih cijena i GDP-a znači rast braniteljskih naknada svake godine - kazao je također premijer.
 
Reformski akt koji je vlada utvrdila 2019. godine je Zakon o razvojačenim braniteljima i članovima njihovih obitelji, čime je uvedeno u pravo gotovo 19.300 branitelja i članova njihovih obitelji s područja FBiH.
 
Posljednjim izmjenama ovog zakona iz travnja, prava su dobile nove kategorije iz braniteljske populacije, njih oko 2.000. Riječ je o braniteljima s prebivalištem na području Republike Srpske i Brčko Distrikta, povratnicima, bez obzira na njihove godine života, kao i suprugama umrlih razvojačenih branitelja. 

- Za to smo osigurali dodatnih pet milijuna KM u proračunu FBiH i sada transfer za ove namjene iznosi 50 milijuna KM - premijerove su riječi.

Novalić je zahvalio predstavnicima braniteljskih udruženja za konstruktivne dijaloge, sastanke i međusobno razumijevanje te za zajedničko učešće u donošenju svih navedenih zakonskih rješenja “jer bez toga, ne bismo uspjeli”.

Sudionicima sastanka se obratio i pomoćnik federalnog ministra za pitanja branitelja i invalida obrambeno-oslobodilačkog rata Mirza Terzo.

Prezentirajući primjenu seta izmjena zakonodavstva o pravima braniteljske populcije, naglasio je opredjeljenje aktualne vlade da zakonski i sustavno rješava braniteljske probleme, što je ovim izmjenama na određen način i urađeno, prema Terzinim riječima.

I on je istaknuo uvođenje tzv. 'švicarske formule' kao jamac i sigurnosti braniteljima. 

Švicarska formula, dodao je Terzo, osigurava da će braniteljske naknade rasti, a ne mogu biti umanjivane ni ako odnos cijena i GDP-a bude negativan.

Najmlađi akt iz braniteljskog seta je Zakon o pravima razvojačeni branitelja i članova njihovih obitelji, utvrđen 2019. godine, a nakon njegove primjene, uočeni su određeni propusti, pa je došlo do izmjena te je ispravljena nepravda prema određenim kategorijama iz braniteljske populacije, naveo je Terzo.

Po njegovim riječima, ovogodišnji proračun resornog ministarstva je 356,7 muilijuna KM, a od toga, 346 milijuna namijenjeno za realizaciju braniteljskih zahtjeva i prava. U odnosu na prošlu godinu i izvršenje tadašnjeg proračuna za 20 milijuna KM je veće izdvajanje; izmjenama zakona je za 18,5 milijuna uvećano izdvajanje za osobne i obiteljske invalidnine, a 1,5 milijuna KM za uvećanje naknada dobitnicima najvećih ratnih priznanja.

Prema Terzinim riječima, 271 milijun KM rezerviran je za naknade obiteljima poginulih i ratnim vojnim invalidima.

Pripadnici ovih kategorija su se već posvjedočili u povećanje naknada isplaćenih početkom svibnja ove godine.

Početkom lipnja će za svibanj biti isplaćene naknade ratnim vojnim invalidima čije naknade su povećane 100 posto, roditeljima poginulih branitelja, koji su živjeli samo od invalidnine te suprugama poginulih branitelja, kojima je invalidnina umanjivana po stjecanju radničke mirovine. 

Pedeset milijuna KM je namijenjeno za razvojačene branitelje u proračunu za 2022. je ovoj kategoriji uvećan iznos za pet milijuna u odnosu na 2021.

Po konstataciji da su izmjenjeni zakoni stupili na snagu, Mirza Terzo je zaključio da su time obećanja izvršena ili je izvršenje u tijeku.

Uime braniteljske populacije, sudionicima sastanka obratio se Aljo Bošnjaković, predsjednik Koordinacije braniteljskih saveza proisteklih iz Armije RBiH, rekavši da branitelji nisu nezadovoljni najnovijim izmjenama legislative, ali ni prezadovoljni.

- Sigrno bismo bili zadovoljniji da su se izmjene na ovaj način dogodile prije dvije godine - Bošnjakovićeve su riječi.

Nezdovoljstvo je izrazio zbog sporosti u donošenju nove legislative i zbog toga što smatra da zakoni ipak nisu skrojeni prema istinskim zaslugama onih koji su izlagali živote za obranu domovine.

Zadovoljan je, pak, što uvođenjem tzv. 'švicarske formule', nikome ubuduće ne može pasti na pamet da pravi uštede u proračunu na račun branitelja, rekao je.

Bošnjaković kaže da su zakoni povoljni i stoga što je dobar pomak napravljen kad je riječ o naknadama ratnim vojnim invalidima paraplegičarima te usklađivanjem mirovina braniteljima ostvarenih po povoljnijim uvjetima.

Mujo Aganović, predsjednik Saveza ratnih vojnih invalida paraplegičara u FBiH, kazao je da će se ta asocijacija i dalje truditi da svaki segment prava i potreba boračke populacije dobije svoje mjesto, onako kako mu pripada.

Sastanku na kojem je prezentirana primjena izmijenjenih zakona, iz Vlade su nazočili i dopremijeri Vesko Drljača i Jelka Milićević, a od branitelja predstavnici brojnih udruženja i asocijacija proisteklih iz Armije RBiH i HVO-a. 

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.