Svetu misu u Trebinju predvodio fra Iko Skoko

Novaci i postulanti u najstarijoj katedrali u BiH

13.03.2022.
u 15:54

Novaci i postulanti Hercegovačke franjevačke provincije sudjelovali su na svetoj misi u katedrali Rođenja Blažene Djevice Marije u Trebinju, poznatoj i kao katedrala Male Gospe, koju je predvodio fra Iko Skoko, odgojitelj postulanata, a pjevane dijelove svete mise postulanti i novaci na čelu s odgojiteljem novaka fra Stankom Mabićem.

Zahvala župnika

Vlč. Ante Luburić, župnik katedralne župe u Trebinju, zahvalio im je na dolasku i predvođenju svete mise.

Inače, Trebinjska biskupija ove godine slavi 1000 godina, a trebinjska je katedrala najstarija katedrala u Bosni i Hercegovini i ujedno, nakon svih ratova i rušenja, najstariji vjerski objekt uopće u gradu Trebinju.

Katedralna crkva nalazi se u središtu grada na desnoj obali rijeke Trebišnjice, u neposrednoj blizini gradskoga parka. Proslava tisućljeća Biskupije počela je 1984. godine, a slavili su tada trebinjski svećenici s vjernicima predvođeni apostolskim upraviteljem mons. Pavlom Žanićem.

Inače, Trebinje, drugi grad u Hercegovini i po veličini i po svome značenju, odmah nakon Mostara, danas s izbjeglicama ima oko 35.000 stanovnika. Župa je osnovana 6. kolovoza 1891. godine. U vrijeme osnivanja župe u Trebinju bilo je oko 250 vjernika katolika. Danas katoličkog življa u ovoj župi ima oko 250. Brojni su svećenici-župnici i oni privremeni i oni stalni, koji su službovali u ovoj župi.

Do redovitog župnika ovdje se izmijenilo nekoliko vojnih kapelana koji su istovremeno obnašali župničku i katehetsku službu. Redoviti dolazak i boravak u župi don Ante Luburić, uz službu kancelara Biskupskog ordinarijata u Mostaru, počinje za Cvjetnicu 1997. u svojstvu"'osobnog Biskupova delegata za župu Trebinje" do listopada 1997. godine, kad je imenovan redovitim župnikom župe Trebinje, gdje ostaje do 2009. godine te od 2015. do 2016. godine, i po treći put od rujna 2021. Godine 2000., 17. prosinca obavljena je posveta oltara i blagoslov završetka radova obnovljene katedralne crkve u Trebinju.

Umjetnička djela

Katedrala u Trebinju ukrašena je novopostavljenim Križnim putem od lijepih i vrijednih umjetničkih djela stvorenih od uglednih i poznatih hrvatskih umjetnika, a posebno ju krasi i resi tabernakul u obliku križa izrađen od poludragog kamena onixa s umjetničkim djelom Stipe Vulasa, akademskog kipara i profesora na Akademiji likovne umjetnosti u Zagrebu.•

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije