Predsjedništvo BiH usvojilo proračun

Novac više nije problem za izbore, ali sve drugo jeste

26.06.2020.
u 18:00

Predsjedništva Bosne i Hercegovine utvrdilo je prijedlog državnog proračuna za ovu godinu, što znači da je ostalo još samo da Parlamentarna skupština usvoji ovaj važni dokument. 

- Proračun će biti predložen na usvajanje po žurnom postupku i bit će dostavljen u Parlamentarnu skupštinu BiH. Jedina promjena koja se dogodila danas jeste promjena koja se tiče kapitalnih izdataka Parlamentarne skupštine BiH. Predsjedatelj Vijeća ministara rekao da je obustavljena nabavka bilo kakvih automobila za sve institucije u BiH, osim sigurnosnih agencija, rekao je predsjedatelj Predsjedništva Šefik Džaferović nakon održane sjednice.

Prijedlog je ranije proslijedilo Vijeće ministara Bosne i Hercegovine, odnosno Ministarstvo financija i trezora. Predloženi proračun iznosi 996 milijuna KM i viši je za oko tri posto u odnosu na prošlogodišnji proračun.

Između ostalog, u proračunu je predviđen novac i za održavanje lokalnih izbora ove godine i to u iznosu od 4,2 milijuna KM.

- Okvir proračuna je kakav je bio i ranije, ali u unutrašnjosti su napravljene određene promjene u strukturama proračuna. Osigurano je 40 milijuna KM, jer su gotovo prepolovljeni troškovi kapitalnih nabavki i smanjeni putni troškovi i druge stavke, kazao je član Predsjedništva Milorad Dodik.

Dodao je kako će novac usmjeriti po programu za saniranje posljedica korona virusa.

-Taj prijedlog je upućen, podrazumijeva i dio o međunarodnim obvezama. Obveze RS su 270 milijuna, manje za 27, Federacija BiH ima veće za 10 milijuna nego prošle godine, kazao je Dodik.

Servisiranje vanjskog duga, po predloženom proračunu, iznosi 807,5 milijuna maraka, što je manje za 2 posto u odnosu na prošlu godinu. Tekući izdaci planirani su u iznosu 868,3 milijuna maraka i manji su za 718 tisuća maraka u odnosu na godinu prije.

Ovo je već drugi put da Vijeće ministara usvaja proračun za ovu godinu. Prvi prijedlog je vratilo na doradu Predsjedništvo BiH kako bi se uskladila sredstva za pandemiju. Sad ostaje d se vidi kako će se ponašati stranke, odnosno njihovi zastupnici u državnom parlamentu. Za očekivati je da HDZ, SDA i SNSD podrže predloženi proračun, a logično bi bilo da isto urade i druge stranke koje formalno podupiru postojeće Vijeće ministara.

No, ne treba sumnjati da će mnogi iskoristiti parlamentarnu raspravu za prikupljanje političkih poena i populističke istupe u smislu nedovoljnog izdvajanja za određene potrebe ili problematiziranja prijedloga sredstava za neke institucije na državnoj razini. Iako se najviše govorilo o potrebi osiguranja proračunskog novca za lokalne izbore, budući da država pokriva polovinu ukupnih troškova organizacije, za usvajanje ovogodišnjeg proračuna ponajprije su zainteresirane sigurnosne agencije, čije su potrebe znatno iznad dosadašnjih. To se posebno odnosi na Graničnu policiju koja se godinama s nedostatnim kadrovskim I tehničkim sredstvima bori protiv migrantske krize.

Što se tiče novca za izbore, to je zadnji problem za organizaciju ovogodišnjij izbora. Mnogo veći je nelegalnost sastava Središnjeg izbornog povjerenstva BiH i kršenje zakona prilikom prolongiranja datuma održavanja izbora, a što su potvrdili i pravni eksperti.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije