jedna od nasiromašnijih zemalja

Novac iz BiH stipendira djecu u Burkini Faso

N1
18.08.2019.
u 12:55

Samo ove godine humanitarci Emmausa iz Bosne i Hercegovine prikupili su novac za stipendiranje 1673 djece u 4 škole, a od 2014. godine do danas BiH je pomogla školovanje 4667 učenika u jednoj od najsiromašnijih zemalja na svijetu

Burkina Faso jedna je od nasiromašnijih zemalja na svijetu. Loš životni standard i siromaštvo sudbina je većine stanovnika ove zemlje, čijih 80 posto stanovnika se bavi poljoprivredom.

Siromaštvo najviše pogađa djecu. Veliki broj djece ne ide u školu ili završi jedan ili dva razreda osnovne škole, kako bi svladali čitanje i pisanje.

"Malene zelene tabele na kojima vode svoje zabilješke često ostaju samo mrtvo slovo sklonjeno od zaborava", piše u biletnu Međunarodnog foruma solidarnosti – Emmaus, humanitarne organizacije koja svake godine prikuplja stipendije za školovanje djece u ovoj afričkoj državi, javlja N1. 

Samo ove godine humanitarci Emmausa iz Bosne i Hercegovine prikupili su novac za stipendiranje 1673 djece u 4 škole, a od 2014. godine do danas BiH je pomogla opismenjavanje 4667 učenika u jednoj od najsiromašnijih zemalja na svijetu. 

Financiranje jedne školske godine za jedno afričko dijete u Burkini iznosi samo 30 KM.

Najveći donatori stipendija proteklih pet godina financirale su mnogi građani i dijaspora Bosne i Hercegovine, zatim javni i privatni sektor naše zemlje, te nekoliko medžlisa Islamske zajednice u BiH.

Pored osiguranih stipendija, za Burkinu Faso Emmaus svake godine šalje i kontejnere humanitarne pomoći, u kojima se nalazi odjeća, obuća, hrana, školski pribor za djecu.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?