Novi ministri preuzimaju dužnosti

Nova Vlada mora popraviti standard ljudi te odnose Hrvata i Bošnjaka

02.05.2023.
u 21:50

Kao jedan od prioriteta novi premijer Nermin Nikšić, koji je na čelu federalne Vlade bio i u mandatu od 2010. do 2014. godine, istaknuo je zaustavljanje odlaska mladih ljudi, provođenje porezne i fiskalne politike, rasterećenje rada te ubrzanje reformi koje bi zemlji dale europsku perspektivu

"Poruka našim ljudima: tko bude sličio ovima koje smo smijenili, leti k'o fišek!" Tim je riječima Elmedin Konaković, šef diplomacije BiH i predsjednik stranke Narod i pravda, koja je članica koalicije koja je SDA poslala u oporbu, visoko postavio ljestvicu novoj Vladi Federacije BiH, piše Večernji list BiH.

Novi će ministri preuzeti dužnosti od prethodnika koji su u foteljama proveli punih osam godina.

Odlazak mladih

Kao jedan od prioriteta novi premijer Nermin Nikšić, koji je na čelu federalne Vlade bio i u mandatu od 2010. do 2014. godine, istaknuo je zaustavljanje odlaska mladih ljudi, provođenje porezne i fiskalne politike, rasterećenje rada te ubrzanje reformi koje bi zemlji dale europsku perspektivu. No, od svega toga već u prvim mjesecima bit će mnogo važnije početi izgrađivati povjerenje između Hrvata i Bošnjaka koje se godinama narušavalo optuživanjem Hrvata da su UZP, da ih većina treba pretvoriti u manjinu... Upravo je to najvažnijom zadaćom ocijenio predsjednik HDZ-a BiH i stranaka Hrvatskog narodnog sabora BiH Dragan Čović.

- Primarno moramo vratiti povjerenje između hrvatskog i bošnjačkog naroda - rekao je Čović. Dodao je kako vjeruje da će novi partneri uspjeti izgraditi nove odnose dvaju naroda i objasnio je kako su ih teško poremetile stranke koje su otišle u oporbu, očito aludirajući na vodeću bošnjačku stranku - Stranku demokratske akcije (SDA) i blisku im Demokratsku frontu (DF) Željka Komšića. Čović navodi kako će test odnosa biti prestanak prakse preglasavanja Hrvata u državnome Predsjedništvu BiH te entitetu Federaciji BiH. - Usvajanje Izbornog zakona relaksiralo bi odnose i osiguralo legitimno političko predstavljanje u Predsjedništvu BiH i domovima naroda - rekao je.

Potkraj prošlog tjedna tijesnom većinom glasova izabrana je nova Vlada Federacije BiH koju čine ministri iz stranaka Hrvatskog narodnog sabora BiH te probošnjačke grupacije koju predvodi SDP BiH. Imenovanje nove Vlade velikim znakom ohrabrenja doživljavaju i međunarodne organizacije angažirane u Bosni i Hercegovini. - Sada je vrijeme da vladajuća koalicija počne vladati i provoditi vitalne reforme potrebne za rast ekonomije Federacije BiH, jačanje vladavine prava, borbu protiv korupcije i poboljšanje socijalnih usluga - naveli su iz američkog Veleposlanstva u BiH.

Iz Izaslanstva EU-a u Sarajevu i Ureda visokog međunarodnog predstavnika naveli su kako nova Vlada ima povijesnu odgovornost kako bi s drugim institucijama vlasti u zemlji ubrzala put u Europsku uniju. Koliko će pak nova vlast biti u stanju praviti iskorake, uvelike će ovisiti i o tome koliko će oporba koju će predvoditi SDA ponovno graditi narative o izdaji Bosne i Bošnjaka. Ako je pak suditi po prvim komentarima koji dolaze iz stranaka iz toga okrilja, posve sigurno će se pokušati graditi strategija na tome da su Bošnjaci preglasani prigodom izbora nove Vlade.

Lažna građanska država

A koju je podržao veći broj Hrvata nego predstavnika toga naroda, što se onda posve protivi ideji o izgradnji "građanske" BiH u kojoj zapravo i nije važno koje su nacionalnosti izabrani dužnosnici kao i tko ih je izabrao. To pak sugerira kako su te "građanske" stranke u biti bile tek paravan za realizaciju države po mjeri Bošnjaka SDA.

No, uskoro bi se upravo ova stranka mogla ponajprije zabaviti sama sa sobom nakon što je ispala iz vlasti s državne i razine Federacije BiH. Njezin predsjednik Bakir Izetbegović odbacio je mogućnost da odstupi nakon što je ta najveća bošnjačka stranka izbačena iz vlasti u Federaciji BiH i ranije na razini države, a on poražen u utrci za bošnjačkog člana kolektivnog Predsjedništva Bosne i Hercegovine.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije