problemi na tržištu

Nova pravila - iz FBiH kemijski preparati mogu u EU, ali ne i RS

26.10.2016.
u 10:00

Tvrtke iz Federacije BiH koje se bave proizvodnjom kemijskih preparata i biocida moraju biti registirane u evidenciji Ministarstva zdravstva RS-a ako žele svoje proizvode plasirati na tržište tog bh. entiteta. Ovakve uvjete koje su donijele vlasti RS-a vlasnici tvrtki iz Federacije BiH okarakterizirali su kao još jedan političko-pravni nonsens zbog čega je reagirala i Udruga poslodavaca Federacije BiH, piše Večernji list BiH.

Pravilnici i odluke u RS-u

Kako bi registrirali proizvode u RS-u, proizvođači iz Federacije BiH moraju imati novu tvrtku ili svoju poslovnu ispostavu na području RS-a, ili ovlastiti distributere s prostora RS-a koji imaju ekskluzivno pravo prodaje, što ukida već uspostavljene kanale prodaje, iziskuje neplanirane i velike troškove, a proizvođače i njihove proizvode čini nekonkurentnima. U prosvjednom pismu Udruge poslodavaca FBiH stoji kako “ovakva odluka ne samo da je diskriminirajuća jer je apsurdno da proizvođači registrirani u FBiH imaju mogućnost plasirati proizvode u zemlje Europske unije, ali ne i na tržište RS-a, već je i suprotna Ustavu BiH jer se njome ograničava sloboda kretanja ljudi, roba i kapitala, čime se narušava jedinstveno ekonomsko tržište”.

Republička je uprava za inspekcijske poslove RS-a svim trgovačkim centrima u RS-u dostavila dopis u kojem se navodi kako proizvodi koji sadrže kemikalije ili biocide moraju biti klasificirani, posebno upakirani i obilježeni te upisani u odgovarajuću evidenciju Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite RS-a jer će u suprotnom nadležne inspekcije zabraniti promet tih proizvoda i izdati visoke novčane kazne za subjekte koji vrše njihov promet. Tvrdnje iz Gospodarske komore RS-a da se pravilnik pogrešno tumači odnosno da se tvrtke iz Federacije ne trebaju registrirati u RS-u i da mogu proizvode plasirati na prostor RS-a, djelomično su točne. “Pod tvrdnjom da poduzeća samo trebaju ispuniti zahtjeve iz pravilnika podrazumijeva se potpisivanje ugovora s poduzećima iz RS-a kako bi se njihovi proizvodi našli na policama manjeg bh. entiteta.

Sve u svemu, ova odluka je, po mišljenju mnogih, opasna i vodi daljnjim, prije svega, gospodarskim podjelama i već ima negativne refleksije. Određene neformalne skupine iz Federacije BiH najavile su i bojkot proizvoda iz Republike Srpske ako odluka ostane pravomoćna”, stoji u pismu Udruge poslodavaca Federacije BiH.

Što prije ublažiti štete

Zbog navedenih uvjeta vlasti RS-a, poslodavci traže od federalne Vlade i ostalih mjerodavnih institucija žurnu reakciju kako bi se zaštitili proizvođači i ublažile štete za ukupno gospodarstvo i ekonomiju BiH obustavom spomenute odluke do usvajanja odgovarajućih zakona i pravilnika, kao i harmonizacijom zakonskih propisa FBiH koji tretiraju ovu oblast s propisima Europske unije, uz, kako se navodi, obveznu usklađenost s propisima i zakonima Republike Srpske.

Ako se ovaj problem uskoro ne riješi, mogao bi se otvoriti novi “gospodarski rat” između dvaju entiteta u BiH čije bi posljedice ovaj put mogli osjetiti svi građani BiH.•

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije