oplodnja

Nova nada za neplodne parove: U laboratoriju uzgojili jajašce

Dreamstime
09.02.2018.
u 21:38

Profesorica Evelyn Telfer i kolege sa sveučilišta u Edinburghu iz žene su izvadili mali dio tkiva jajnika te su u laboratoriju uspjeli iz nezrelih jajašaca uzgojiti jajašca spremna za oplodnju

Rad s tkivom miševa bio je nevjerojatno lagan. Sastav ljudskog tkiva je prilično različit. To je dijelom zbog toga što oko jajašca postoji mnogo stanica koje ga potpomažu zbog čega je dosta teže doći do jajašca i raditi s njim, rekla je Evelyn Telfer, voditeljica tima koji je uspio uzgojiti ljudsko jajašce u laboratoriju, piše 24sata.hr. 

Dosad je isti postupak uspio jedino s miševima, a postignuće tima iz Edinburgha moglo bi označiti prekretnicu u postupcima potpomognute oplodnje.

Postupak je takav da se iz žene izvadi mali dio tkiva jajnika te se onda iz njega vade nezrela jajašca, koja se stavljaju u posebnu membranu s proteinima koji potiču rast. Uspjeli su uzgojiti 9 jajašaca spremnih za oplodnju, a to je samo 10 posto od jajašaca koja su pokušali uzgojiti pa se govori da tehnika nije efikasna, ali daje nadu.

Rezultati istraživanja objavljeni su u časopisu Molecular Human Reproduction.

- Ovo je prvi put da je ljudsko jajašce razvijeno u laboratoriju do faze potpune zrelosti - stoji u izjavi sveučilišta u Edinburghu.

Stručnjaci koji nisu sudjelovali u istraživanju pozdravili su rezultate kao obećavajuće, ali upozoravaju da bi mogle proći godine dok se oni ne pretvore u sigurnu i dokazanu terapiju.

Tehnika bi posebno mogla biti korisna za žene koje, primjerice, prolaze kroz kemoterapiju koja negativno utječe na plodnost. To bi im omogućilo da se, prije početka kemoterapije, jajašca u ranoj fazi razvoja zamrznu i zatim kasnije u laboratoriju uzgoje do pune zrelosti.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije