Nova markica

Nova marka HP Mostar „Arheološko blago - Rimski poštanski sustav“

hp mostar
12.05.2016.
u 13:25

Hrvatska pošta Mostar izdala je redovitu poštansku marku „Arheološko blago - Rimski poštanski sustav“ u arku od 8 maraka + 1 vinjeta, žig i omotnicu prvoga dana (FDC). Autor likovnog rješenja je Tvrtko Bojić, marka nominalne vrijednosti 1,50 KM tiskana je u tiskari Zrinski u Čakovcu, a u poštanskom prometu koristi se od 12. svibnja 2016.

Rimska glasnička služba (Cursus publicus), koju je osnovao car August između 27. i 20. godine prije Krista, preteča je poštanskoga sustava. U početku je bila ograničena na civilne i vojne državne službenike. Prije nego što su uvedena transportna kola (vehicula) u svakoj provinciji uz vojne ceste bili su raspoređeni momci koji su jedan drugome prenosili poruke. Svi koji su htjeli koristiti državni prijevoz morali su posjedovati putnu ispravu, u početku od pergamenta ili kasnije na voštanim tablicama. 

U vrijeme vladavine cara Septimija Severa (193. - 211.) Cursus publicus podijeljen je na brzi (cursus velox) i spori (cursus claburalis), a odvijao se preko razgranate mreže cesta. Iz Salone (Solin) sagrađeno je više vojnih i drugih cesta kroz provinciju Dalmaciju. Vrlo prometna i značajna vojna cesta Salona - Narona (85 rimskih milja, 126 km) još od prvoga stoljeća vodila je preko Hercegovine, kroz Tihaljinu, Klobuk, Vitinu, Humac, Hardomilje i Bijaču do Vida. Za sigurnost prijevoza vremenom su uz ceste podizane postaje s oružanim čuvarima. 

Latinska složenica „posita statio“ (podignuta postaja) u pučkom latinskome skraćena je u „posita“ (postaja), od čega je nastao današnji internacionalizam „pošta“, priopćeno je iz HP Mostar. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?