Poskupljenja u BiH već su odavno prešla granice "podnošljivosti"

Nova godina donosi i nova poskupljenja građanima

22.12.2021.
u 09:56

Poskupljenja u BiH već su odavno prešla granice "podnošljivosti". Stalni rast cijena doveo je do situacije u kojoj bh. građani meso i sir kupuju na grame, a voće i povrće na komad. No, ono što dodatno otežava trenutačnu situaciju i povećava zabrinutost je najavljeni mogući rast cijena i u idućoj godini, piše Večernji list BiH. 

Rast cijena

Iz udruga koje se bave zaštitom potrošača u BiH kažu kako svakodnevno primaju pozive o promjenama cijena te da je gotovo nemoguće izdvojiti proizvod čija cijena nije rasla. - Sve je poskupjelo, cijene konstantno divljaju. Tako građani danas više novca izdvajaju za hranu, lijekove, ogrjev, naftu, građevinski materijal… - navode iz udruga, ističući kako građanima ipak najteže pada rast cijena osnovnih životnih namirnica jer su i bez njih, kažu, jedva spajali kraj s krajem. - Koliko je zapravo hrana poskupjela, najbolje svjedoči podatak koji su dali iz Organizacije za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih naroda, a prema čijim su podacima cijene hrane dosegnule vrhunac, odnosno najviše su u posljednjih deset godina. Sva ta poskupljenja na svjetskoj razini lančano su se preselila i na BiH, no problem je što oko 80 posto bh. građana mjesečno zarađuje manji iznos od prosječne plaće, a poskupljenja se nastavljaju - kažu iz udruga. - Već sada, u odnosu na prošlu godinu, izdvaja se od 30 do 40 posto novca više. Kada se na papir stavi sve što je potrebno i mjesečni prihodi, jasno je, dolazi se samo do jednog zaključka - kupite samo ono bez čega ne možete preživjeti. Nezadovoljstvo i ogorčenost građana rastu kada ih nova poskupljenja zateknu na policama trgovina, a kad čuju da će se ta poskupljenja nastaviti i u budućnosti, zabrinutost raste još i više - kažu iz udruga. Kada je pak riječ o prehrambenim namirnicama bez kojih je nezamisliv život, a koje su u BiH znatno poskupjele, to su brašno, meso, mlijeko, sir, voće i povrće, kava… - S kakvim mjesečnim prihodnima uspijevamo preživjeti mjesec, to je nevjerojatno. Usudit ću se reći - mi smo čarobnjaci. Ponekad se pitam kako, ali onda shvatim, živimo onako kako moramo i kako smo prisiljeni. Druge nam nema - kaže umirovljenica iz Mostara, koju, uz poskupljenje osnovnih namirnica, kaže, brine i najavljeno poskupljenje kave. I ta informacija potvrdila se točnom, a prema riječima stručnjaka, cijena bi mogla rasti do 2023. godine. I ekonomski analitičari iskazuju zabrinutost zbog trenutačnoga stanja u kojem se nalaze bh. građani, navodeći da se s ovakvim primanjima može pregurati samo pola mjeseca, ali da su prognoze, uz rast inflacije i nekontroliran rast cijena te plaće koje ne prate taj trend, sve samo ne dobre.

Zabrinutost raste

Koliki je nerazmjer u mjesečnim plaćama i iznosu novca koji treba izdvojiti za mjesečnu potrošačku košaricu, najbolje pokazuju podaci Saveza samostalnih sindikata u BiH. - Potrošačka košarica u studenome iznosila je 2190,30 KM i za 88,59 KM bila je skuplja od potrošačke košarice za prethodni mjesec, a prema posljednjem objavljenom podatku, iz rujna, prosječna plaća iznosila je 998 KM, stoji u podacima SSS-a BiH. Podaci prikazuju da je pokrivenost potrošačke košarice prosječnom plaćom 45,56 posto, a samo za hranu potrebno je izdvojiti 48%. Pridodaju li se tome troškovi stanovanja, režije, obrazovanje..., iznos košarice prelazi 2000 KM, što malo tko može isfinancirati. Stoga i ne čudi zabrinutost bh. građana koji sve češće traže savjete kako uštedjeti, a neki glase: Napravite detaljan popis namirnica, usporedite ponude trgovina, kupujte na dulja razdoblja... •

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije