Osniva se Agencija za sigurnost prometa u Federaciji BiH

Nova agencija čiji će rad građani plaćati iz registracije vozila

promet
Foto: VL FOTO
18.08.2014.
u 13:06

Rad agencije će se financirati iz police osiguranja i od polaganja vozačkih ispita

Desecima bespotrebnih agencija i direkcija Vlada Federacije BiH pridružuje još jednu. Radi se o Agenciji za sigurnost prometa FBiH koja će se financirati iz proračuna i naravno iz novčanika samih građana.

Razlozi za utemljenje

Nova agencija bit će financirana iz registracije vozila kao nova stavka, iz police osiguravajućih kuća i iz ponovnih izlazaka na vozački ispit. U službenoj Informaciji o razlozima za utemeljenje ovakve jedne agencije Vlada navodi da se na području FBiH veliki broj organa i organizacija bavi sigurnošću prometa. No, aktivnosti ovih organa su često nedovoljne pa su i rezultati daleko ispod očekivanih. “Stoga se”, stoji u pojašnjenju, “nameće potreba za utemeljenjem tijela koje će koordinirati radom pojedinih organa i organizacija koje svojim djelovanjem participiraju u oblasti cestovnog prometa, bilo da se bave nadzorom, izgradnjom prometnica, upravljanjem prometom, obukom vozača, kontrolom tehničke ispravnosti, prostornim planiranjem, zaštitom okoliša, zdravstvenom zaštitom, ili prate promet, vode evidencije, pružaju usluge na cestama i informacije vozačima”. To znači da će se postojeće ovlasti po pitanju sigurnosti prometa od županijskih MUP-ova prenijeti na razinu Federacije BiH, što je dodatna centralizacija ovlasti od strane Federacije BiH na uštrb županija. Zanimljivo da Federalna vlada opravdanje za utemeljenje Agencije za sigurnost prometa traži u činjenici da je povećan broj prometnih nesreća na putovima u Federaciji BiH. Ispada da će utemeljenjem spomenute agencije broj nesreća biti smanjen, a ne popravkom puteva, prometne signalizacije...

Ne zna se iznos novca

Spominju i podatak da je sigurnosti cestovnog prometa na području Federacije BiH 2008.-2013. godine i Akcijskog plana za provođenje te strategije dala određene rezultate, Bosna i Hercegovina i dalje zauzima posljednja mjesta u oblasti sigurnosti prometa. Ilustracije radi, u periodu 2008.-2011. godine u FBiH se desilo 115.521 (u BiH 157.935) saobraćajnih nesreća u kojima je poginulo ili povrijeđeno 20.284 (BiH 30.367), dok je broj nesreća sa materijalnom štetom iznosio 95.273 (BiH 127.604). Iako je odluka o utemeljenju agencije za sigurnost prometa Federacije BiH donesena još u travnju mjesecu ove godine, još se ne zna iznos godišnjeg proračuna agencije niti broj zaposlenika. No, već se sad može reći da je sigurno riječ o milijunima maraka na godišnjoj razini.

Ključne riječi

Komentara 2

HL
hlibit
15:18 18.08.2014.

...a zakaj nema vijesti iz neke druge zemlje osim iz BiH?

MA
majusko
16:26 18.08.2014.

Zato da se vidi da ima i gorija zemlja sto se tice uhljebljivanja neradnika od nase.

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije