Brojni posjetitelji

Noć muzeja u Tomislavgradu pokazala svu svoju raskoš

29.01.2017.
u 08:00

U petak, 27. siječnja, u Tomislavgradu je, drugu godinu za redom, upriličena Noć muzeja. Svoja vrata posjetiteljima su otvorili Kulturno-informativni centar (KIC) i Franjevački muzej “Fra Jozo Križić”. Uz bogat kulturno-zabavni program, prezentirane su dvije izložbe - izložba fotografija Mate Kaića, prvog livanjskog fotografa amatera, te arheološka izložba s nalazišta Vesela Straža kod Bugojna. Posjetitelje je u Galeriji Kulturno-informativnog centra dočekalo stotinu crno-bijelih fotografija Mate Kaića, sina ugledne trgovačke obitelji iz Livna. Fotografije, gotovo umjetničke slike, snimane početkom prošlog stoljeća, oživile su sjećanja i emocije. Što o izložbi misle, pitali smo posjetitelje. Gospođe su bile spremnije za razgovor. Jedna nam je kazala kako je iznenađena da je to tako staro i da je u to vrijeme uopće bio netko tko je imao fotografsku kameru, a druge dvije, ne bez sjete, dodale:

“Vratila sam se u svoje djetinjstvo gledajući kolinje, tržnicu i ostalo, baš sam nekih 60 godina u prošlosti. Sviđa mi se.”

“Nešto me podsjeti na moje djetinjstvo, na baku, djeda, na stare kuće, imamo mi u Tomislavgradu još uvijek ovakvih prizora iako ih je malo, ali još uvijek ih ima, ostalo je nešto od svega toga. Lijepo, jako lijepo.”

Lijepo je kao i suradnja dvaju susjednih gradova, dodala je ravnateljica KIC-a Danijela Papić: “Izložbu su nam ustupili Franjevačka galerija i muzej Gorica iz Livna, evo, i njima zahvaljujemo ovom prigodom. Radimo u zajedničkoj suradnji i nadam se kako će i drugi gradovi, isto ovako kao što mi radimo, pridružiti nam se u jednoj ovakvoj manifestaciji.”

A tu večer i jesu. U Franjevačkom muzeju “Fra Jozo Križić” sa svojom obitelji kulturu je podario i manifestaciji Noć muzeja se pridružio gospodarstvenik iz Bugojna, dobitnik Večernjakova pečata, Husein Smajić. Želeći sagraditi hidrocentralu na svojoj zemlji, pronašao je ostatke kasnosrednjovjekovne crkve te je zatražio stručnu pomoć duvanjskoga Franjevačkog muzeja koji je vršio istraživanja.

“Pronašli smo u crkvi 12 skeleta, 12 pokojnika, zatim zlato i svilu, pronašli smo i mletačke novčiće… U kratkim crtama, obustavili smo radove na gradnji hidrocentrale, pronađeno blago odnijeli na konzervaciju u Zagreb te darovali zemlju za izgradnju nove crkve u toj prelijepoj dolini”, govori nam Husein te dodaje kako je sve to financirala obitelj, zapravo njegov sin, te da je u sve uloženo više od 100.000 KM. Nije im žao, kažu, ni jedne marke koja je omogućila očuvanje povijesti i ljepote otkrivene u prije 6 stoljeća sagrađenoj najvećoj gotičkoj crkvi u BiH, Veseloj Straži kod Bugojna.

A fra Ante Pranjić, ravnatelj Franjevačkog muzeja “Fra Jozo Križić” u Tomislavgradu, na naš komentar da taj čin gospodina Smajića, posebno ako se u vidu imaju nemila ratna zbivanja, ima posebnu težinu, odgovara: “To govori i o čovjeku koji razumije što znači bogata prošlost jednoga naroda, općine Bugojno, te svega što treba čuvati i njegovati, kulturne baštine koju je našao.”

Brojni posjetitelji koji su stigli po hladnoći i poledici uživali su u glazbi učenika Osnovne glazbene škole u Tomislavgradu, kuhanom vinu i čašici dobrodošlice. Uspješno organiziranu Noć muzeja potpomogli su Općina Tomislavgrad, Ministarstvo znanosti, prosvjete, kulture i športa i Ministarstvo financija HBŽ-a. A treba spomenuti kako je, uz posjetitelje iz drugih gradova, Livna, Kupresa, Bugojna, Jajca…, događaju nazočio i predstavnik Federalnog ministarstva kulture gospodin Lučić.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije