uvjeti se teško odbijaju

Njemačke klinike odlučne u namjeri da privuku bh. kadar

10.05.2019.
u 16:45

Klinike iz Njemačke na sve načine pokušavaju doći do liječnika s naših prostora, a uvjeti koje im nude su takvi da ih je teško odbiti. To potvrđuju i brojni oglasi u kojima njemački poslodavci, preko posrednika, traže naše anesteziologe, ginekologe, interniste, kirurge te specijalizante.

Nude im izravno zaposlenje u bolnici koja je tehnološki vrhunski opremljena, pomoć oko postupka priznavanja diplome, pomoć pri pronalasku smještaja te mogućnost zaposlenja u drugim gradovima u Njemačkoj. Iako ne postoje pouzdani podaci koliko je liječnika dosad napustilo Republiku Srpsku, odnosno BiH, neke procjene su da, od ukupnog broja medicinara koji su napustili ove prostore, na liječnike otpada nešto više od 11 posto, piše Srpskainfo.com.

Iz Strukovnog sindikata doktora medicine Republike Srpske više puta su upozorili kako će, kome god se ukaže prilika, otići odavde.

– Teško je precizirati broj onih koji su dosad napustili bolnice u Republici Srpskoj, ali je njihov deficit itekako osjetan i za pacijente i za njihove kolege. A veliki je problem kad iz bolnice ode specijalist kojeg nema tko zamijeniti. Potrebno je oko 30 godina školovanja kako bismo dobili jednog stručnog i sposobnog specijalista s iskustvom.

Nažalost, za očekivati je da će ljudi ići u sve većoj mjeri, što domaće zdravstvo korak po korak približava totalnom kolapsu. Liste čekanja će biti sve dulje, a liječnici koji ostanu ovdje radit će daleko više posla. Dokle ćemo i mi i pacijenti moći tako, pokazat će vrijeme – poručili su iz ovog sindikata.

Liječnici i medicinske sestre naglašavaju kako je “pet do dvanaest” da zdravstvenim radnicima budu povećane plaće kako bi se barem pokušao zaustaviti val njihova masovnog iseljavanja u zemlje zapadne Europe. 

Ključne riječi

Komentara 1

Avatar Feral
Feral
19:33 10.05.2019.

Smanjite plaće političarima,a povečajte medicinarima.

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije