Završna deklaracija s berlinske konferencije nedvojbeno otkriva

Njemačka staje politički i ekonomski iza cijelog Zapadnog Balkana

berlin
30.08.2014.
u 09:43

U smislu povećanja stabilnosti u regiji bilaterna pitanja riješiti što prije

Svi prisutni lideri prihvatili su završnu deklaraciju predsjedatelja konferencije o Zapadnom Balkanu u Berlinu, u kojoj se navodi da bi iduće četiri godine trebale biti razdoblje konkretnog napretka tijekom kojeg će se svi zajednički više truditi kako bi se nastavile reforme i rješavanje otvorenih bilateralnih i unutarnjih državnih pitanja, kao i pomirenja unutar i između društava regije. 

Skup u Austriji

- Zajedno smo odlučili da se u sljedeće četiri godine do 2018. sastajemo godišnje u ovom obliku, kako bi dogovorenu agendu ovoga susreta implementirali i kako bi se ista potkrijepila daljnjim konkretnim projektima, navodi se u završnoj deklaraciji. Prvi takav skup održat će se u Austriji iduće godine u organizaciji austrijskog saveznog kancelara. Sve zemlje Zapadnog Balkana su uvjerene da je njihova budućnost u EU, a njemačka vlada  izričito je u deklaraciji naglasila svoju opredijeljenost europske perspektive država Zapadnog Balkana. - Sve zemlje Zapadnog Balkana će imati mogućnost pristupiti EU kada ispune preduvjete za pristup. Njemačka je svjesna svoje odgovornosti za mirnu, stabilnu, demokratsku i pravno-državnu budućnost Zapadnog Balkana i dalje će podržavati regiju na tom putu, ističe se u dokumentu. Svi sudionici berlinske konferencije vide potrebu da u smislu dobrosusjedskih odnosa i povećanja stabilnosti u regiju otvorena bilateralna pitanja riješe što prije. Tamo gdje dobar utjecaj regionalnih susjeda može olakšati savladavanje unutarnjih političkih izazova, mora se i koristiti. Ovo se u posebnoj mjeri odnosi na oživljavanje procesa reformi u BiH. Nadalje, države Zapadnog Balkana se slažu da međusobno jače surađuju. U tome će regionalne organizacije kao što je Regionalno vijeće za suradnju imati važnu ulogu. Regionalna suradnja treba obuhvatiti i razinu civilnog društva, a zemlje sudionice potvrđuju svoju usuglašenu želju da izgrade transnacionalnu razmjenu prije svega za mlade generacije. Postignuta je i suglasnost o poduzimanju daljnjih mjera za borbu protiv korupcije i organiziranog kriminala, kao i za povećanje pravne sigurnosti, očuvanje i jačanje neovisnosti pravosuđa i slobode medija. Posebna pozornost posvećena je ekonomiji zasnovanoj na otvorenim tržištima i stranim ulaganjima. 

Poboljšati suradnju

- Posebno je za angažman malih i srednjih poduzeća presudna pozitivna investicijska klima. Pri čemu su pravna sigurnost i nulta politika tolerancije prema korupciji u fokusu. Države sudionice žele poboljšati suradnju s investicijskim agencijama i razmjenu iskustava s Germany Trade and Invest, navodi se u Deklaraciji. Uz potporu Njemačke države Zapadnog Balkana bi trebale pojačati svoje napore za prevladavanje postojećeg deficita uvoza-izvoza. U tom kontekstu, njemačka ekonomija će u proljeće 2015. podržati dalje jačanje izvoznog kapaciteta regije pokretanjem kupovne inicijative za Zapadni Balkan. Istaknuta je i potreba jačanja energetske zajednice te prometne povezanosti regije.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije