Donja Bavarska

Njemačka franjevka proizvodi pivo, pomaže joj i radnik iz BiH

13.10.2019.
u 16:23

Njemačka franjevka sestra Doris Engelhard ima skoro 70 godina i već više od 50 godina proizvodi poznato samostansko pivo "Mallersdofer".

Danas živi, moli i radi u matičnoj kući siromašnih sestara franjevki Svete Obitelji u Mallersdorfu u Donjoj Bavarskoj. Ovu Družbu osnovao je Bl. Paul Josef Nardini. Tjedno proizvodi 38 hektolitara piva i ponosna je na svoj posao.

Ponedjeljkom joj radni dan počinje već ujutro u 3.30 sati. Taj dan se pivo kuha. Gajba ovog piva košta na tržištu 14 eura. Tjedno se proizvede oko 60 gajbi piva. Sestra Doris rođena je 1949. krsnim imenom Walburga. Već kao trinaestogodišnjakinja (1962.) došla je u internat ovih sestara u Mallersdorf, prenosi Nedjelja.ba.

Četiri godine poslije završila je osnovnu školu, a 1967. upisala je srednju školu za zanimanje pivovar. Godine 1971. ušla je u novicijat, prve zavjete položile je 1973.,  a vječne 1980.

U lipnju 2014. dobila je odličje i priznanje Donje Bavarske. U proizvodnji piva pomaže joj i njezina susestra Regelind (83) koja je 40 godina provela kao misionarka u Južnoj Africi.

Tu pomaže i radnik Mladen Marjanović koji je prije 25 godina došao kao izbjeglica iz Bosne i Hercegovine. Inače, u cijelom samostansko kompleksu u Mallersdorfu radi 260 djelatnika.

Sestra Doris jedina je redovnica u Njemačkoj, a i navjerojatnije i u svijetu koja proizvodi pivo.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije