DRAMA NA BIOKOVU

Nizozemka će susret s poskokom dugo pamtiti. I još je sve snimila mobitelom

24.10.2018.
u 12:41

Išla je sama sebi isisati otrov koji je pustila zmija i tako je usisala otrov u tijelo, kazao je liječnik

Susret s poskokom na Biokovu mlada Nizozemka dugo će pamtiti. Sa suprugom ili dečkom šetala je Biokovom. U jednom trenutku, kako se i vidi na videu koji su snimili mobitelom, vidjela je manju zmiju kod stijene. Nije mogla odoljeti, pa ju je dotaknula. No poskok ju je ugrizao za srednji prst desne ruke. Odmah su pozvali pomoć, a vozilo hitne pomoći iz Makarske hitno se zaputilo prema mjestu događaja, piše Slobodna Dalmacija. 

– Suprug ili dečko te mlade žene bio je priseban i automobilom su krenuli prema podnožju Biokova. Naši su ih djelatnici zatekli negdje na pola puta i liječnik je odmah detektirao o kakvom je ugrizu riječ. Pritom je mjesto ugriza odmah označio kemijskom olovkom kako bi što lakše mogao pratiti daljnje širenje otrova. Odmah su se naši djelatnici s pacijenticom vozilom Hitne pomoći zaputili prema Splitu, odnosno prema Klinici za infektologiju KBC-a Split. Tijekom vožnje do Splita stupili su u kontakt s dežurnim liječnikom koji je preko telefona ordinirao sistematsku terapiju. Tijekom vožnje do Splita ta je ruka, odnosno podlaktica, već bila podosta otekla i dolaskom u KBC Split Nizozemka je odmah dobila antiviperin serum, koji se obvezno daje pri ovakvim ugrizima poskoka – ispričao je Mate Kasalo iz makarske Hitne pomoći. 

 

 

– Išla je sama sebi isisati otrov koji je pustila zmija i tako je usisala otrov u tijelo. Dakle, otrov je u tijelo mogao ući na dva načina: krvotokom, prilikom ugriza, a drugi je kroz probavni trakt, usisavanjem otrova. 

To se ni u kom slučaju ne smije činiti jer ako takva osoba, koju ugrize poskok, ima pokvaren zub, stvar se može dramatičnije pogoršati jer se taj otrov može brže apsorbirati u tijelo. Na svu sreću, ova "odiseja" mlade Nizozemke završila je dobro jer nas je prije dan-dva nazvala i zamolila da joj svu medicinsku dokumentaciju koju imamo prevedemo na engleski, zbog njezinih potreba – rekao je dr. Kasalo. 

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?