najavljen brži rad

Niz reformskih zakona testira parlamentarnu većinu u FBiH

16.09.2017.
u 21:55

Dom naroda Parlamenta Federacije BiH ipak će zasjedati u ovom mjesecu, i to dva puta. Višemjesečna stanka u radu gornjeg doma entitetskog Parlamenta konačno bi trebala završiti 21. rujna, za kada je dogovoreno održavanje nastavka 21. sjednice, a odmah potom i održavanje izvanredne sjednice, piše Večernji list BiH. 

Vlada FBiH i zakoni

U nastavku 21. zasjedanja, koje je drugi put prekinuto 6. srpnja zbog nedostatka kvoruma, izaslanicima je ostalo još se izjasniti o nacrtima zakona o porezu na dohodak i doprinosima. Riječ je o dva reformska zakona koji su vrlo važni za poslovno okruženje u Federaciji. Oba zakonska nacrta je u proceduru uputila Vlada Federacije, ali zbog upitnog kvoruma, o njima se nije glasovalo u Domu naroda.

Problem je ponajviše bio odnos unutar Kluba Bošnjaka, gdje izaslanici koji dolaze iz SDA i SBB-a nisu imali ujednačene stavove. Prema informacijama koje dolaze iz tih stranaka, pa i samog Kluba Bošnjaka, problem je prevladan i ne bi trebala doći u pitanje potpora zakonima koje predlaže federalna Vlada.

Ako se pokaže da dogovor doista funkcionira, odmah nakon nastavka redovite održat će se izvanredna sjednica na kojoj bi se trebao naći čitav niz važnih zakonskih prijedloga. Između ostalog, predloženo je po žurnoj proceduri razmatranje izmjena Kaznenog zakona FBiH. Po skraćenom postupku izaslanici se trebaju očitovati o izmjenama i dopunama triju prijedloga zakona koji se tiču braniteljske populacije. To su Zakon o prijevremenom povoljnijem umirovljenju branitelja Domovinskog rata, Zakon o pravima branitelja i članova njihovih obitelji te Zakon o posebnim pravima dobitnika ratnih priznanja i odličja te članova njihovih obitelji.

Rebalans proračuna najesen

Na istom zasjedanju Dom naroda će se izjašnjavati o prijedlogu za rješenje spornih pitanja u prijedlogu Zakona o Agenciji za bankarstvo FBiH, predloženim izmjenama i dopunama Zakona o unutarnjoj trgovini, ovogodišnjem programu rada Doma naroda, prihvaćanju zaduženja za projekte koji se odnose na Vodovod u Visokom i jačanje bankarskoga sektora te o izdavanju energetske dozvole za izgradnju TE Banovići, blok 1-350 MW investitora RMU Banovići.

Uspješno okončanje tih sjednica, kao i najavljene sjednice Zastupničkog doma, otvorilo bi put razmatranju drugih reformskih mjera u Parlamentu, uključujući i one koje će omogućiti ubrzanu cestogradnju. Ostali važni zakoni tiču se poslovnog okruženja, socijalne skrbi i zdravstvenog sustava, a ne treba zaboraviti ni rebalans proračuna koji će Vlada sigurno tijekom jeseni uputiti u parlamentarnu proceduru. •

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije