zdrava prehrana

NISKOKALORIČNA HRANA: Evo koje namirnice gotovo da ni nemaju kalorija

kuhanje
shutterstock
04.10.2021.
u 07:52

Njemački portali koji pišu o zdravoj prehrani odabrali su namirnice koje gotovo nemaju kalorija, a mnogu se integrirati u razne recepte. Treba samo malo mašte i jelo s niskokaloričnim namirnicama će biti ukusno.

Namirnice koje ne sadrže puno kalorija su:

Tikvice

Na 100 g tikvica ide 15 kalorija. Tikvice su bogate mineralima, vlaknima i raznim vitaminima. Imaju sve karakteristike super zdravog obroka. Bogate su vodom (95% vode), ali posebno se ističe sadržaj kalija jer kalij potiče probavu. Fosfor kojeg sadrže je neophodan za stanice, kosti i zube. Kalcij i magnezij u tikvicama također su izvrsni za kosti, piše Fenix-magazin.

Chilli

Chilli sadrži 28 kalorija na 100 grama. Sadrži kapsaicin (prirodni alkaloid iz ljute paprike), koji je jako dobar u borbi protiv kolesterola

Začini

Papar, kurkuma, curry, kim … začini ne dodaju kalorije jelima, ali vam omogućuju smanjenje unosa soli i smanjenje količine dodanih masti. To znači da se apsorbira 30% manje triglicerida nego u jelima bez začina.

Krastavac

Bogat vodom i mineralima (osobito kalijem), krastavac je posebno niskokalorično povrće (10 kcal / 100 g). Krastavac sadrži mnoge vitamine (vitamin B, vitamin C, vitamin A i vitamin E).

Gljive

Gljive su općenito jako lagana hrana i stoga se mogu pripremiti na razne načine. Imaju samo 25 kcal na 100 g, a također su bogate proteinima. Gljive također sadrže puno vode i bogate su vlaknima pa su dobre i za “ravan trbuh” ako ih se redovito konzumira. No, pazite da gljive ne prepečete ili predugo pržite kako ne bi upile previše ulja.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?