Dobar početak godine

Niske temperature i snijeg obećavaju dobar urod voća

15.01.2021.
u 08:41

-U pravo vrijeme je pao snijeg. Nakon dugo vremena dočekali smo siječanj koji obećava - riječi su poljoprivrednika koji se nadaju boljoj i uspješnijoj godini, ali, kako su kazali, osim dobrih vremenskih uvjeta potrebno je riješiti još nekoliko stavki, piše Večernji list BiH. 

Stalne kiše

Inače, snijeg i niske temperature u siječnju imaju pozitivan utjecaj na voćarske i ratarske kulture, a u slučaju da se ovakvo vrijeme nastavi do kraja mjeseca, proljeće za ove dvije kulture moglo bi biti povoljno. - Ovo vrijeme je sada idealno, temperature odgovaraju poljoprivredi. Stalne kiše koje smo imali gotovo cijelu prethodnu jesen nisu baš dobro utjecale na pojedine kulture. Primjerice, omele su skidanje kukuruza, a nije urađena ni jesenska obrada zemlje, tako da će to malo stvarati probleme. No, blagi problemi mogu biti nastati kroz iduće razdoblje jer, ako je vjerovati prognozama vremena, očekuje se pad temperature - kaže nam Vladimir Usorac, predsjednik Udruge poljoprivrednih proizvođača u BiH, istaknuvši da bi bilo idealno kada bi se trenutačne temperature zadržale. - Trenutačno vrijeme je odlično, pogoduje i voću, ali i pšenici - kazao je ističući neke od drugih problema s kojima se susreću poljoprivredni proizvođači u BiH. - Ova godina će, nadamo se, biti dobra, barem kada je riječ o vremenskim uvjetima, ali trenutačno imamo veći problem, a to je kako sačuvati poljoprivredu. Država je lani nešto ulagala, ali problem je što ništa ne možemo prodati i to je osnovni problem. Svi imamo viškove, od žitarica pa do stoke koja se prodaje u bescjenje. Primjerice, janjad se prodaje po cijeni od tri i pol KM, svinje u najboljem slučaju po cijeni od dvije i pol KM. I to je problem koji treba rješavati, jer ako se nastavi praksa iz 2020., definitivno će se sve manje ulagati u poljoprivredu, a onda ćemo za dvije godine gledati zarasla zemljišta koja su se nekada obrađivala i prazna sela. Treba uvesti prelevmane, ali to je druga priča - zaključio je Usorac.

Ledeni dani

I Dragan Dojčinović, predsjednik Udruge voćara RS, za Nezavisne je potvrdio kako su snijeg i niske temperature izrazito dobri u ovo doba godine. - Početak godine je dobar. Mogli bismo imati povoljno proljeće, a samim tim i godina koja je pred nama donijela bi nam prinose - kazao je. Prema riječima Dojčinovića, u predstojećem razdoblju će vjerojatno biti još ledenih dana, što će imati dobar utjecaj na voćke. - Za dobru voćarsku proizvodnju potrebno je oko 30 hladnih dana, tj. iznad 600 sati kako bismo mogli reći da su biljke mirovale i da nije bilo vegetacije tijekom zime - kazao je Dojčinović, a slično mišljenje dijeli i Stojan Marinković, predsjednik Saveza udruga poljoprivrednih proizvođača RS-a. - U idućem razdoblju najavljuju niske temperature, a snijeg će imati dobar utjecaj jer će pružiti zaštitu kulturama u ovoj fazi - kazao je za Nezavisne. Početak godine je obećavajući, kažu poljoprivrednici, a ostaje nada da će godina nastaviti u ovom smjeru.•

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije