Predsjednik Srbije

Nikolić: Treba razmisliti o reformi Ustavnog suda BiH

Tomislav Nikolić
22.09.2016.
u 17:50

"Imate majorizaciju u Ustavnom sudu BiH i nikada neki zahtjev Republike Srpske nije prošao na tom sudu zato što su tamo suci iz Srpske u manjini", rekao je Nikolić

Predsjednik Srbije Tomislav Nikolić rekao je da treba razmisliti o reformi Ustavnog suda BiH, te ponovio da se Srbija neće miješati u referendum u Republici Srpskoj, kao što se ne miješa ni u druge referendume. 

"Imate majorizaciju u Ustavnom sudu BiH i nikada neki zahtjev Republike Srpske nije prošao na tom sudu zato što su tamo suci iz Srpske u manjini", rekao je Nikolić novinarima u Ćupriji, javlja Srna. On je ponovio da je referendum u Republici Srpskoj stvar Srpske i postavio pitanje "tko je taj tko će reći da bolje razumije potebe, interese, ugroženost Republike Srpske, ako se održi referendum ili ne?.  

"Mogu li majorizacijom ostali narodi u BiH odredeiti Republici Srpskoj koji dan će da slavi? Ovaj referendum je samo nešto što se valja iza brda u očima drugih. Sam po sebi, kad će biti Dan Republike Srpske, ne zaslužuje toliko pažnje", rekao je Nikolić. Komentirajući spekulacije da je referendum u Srpskoj opasan, zato što bi mogao uslijediti i neki drugi, Nikolić je istaknuo da "onaj tko misli da zaustavlja demokraciju, tako što će zabraniti referendum, mora se zabrinuti u što se pretvorio". 

Nikolić je, povodom prijetnji ratnog komandanta Armije BiH Sefera Halilovića Republici Srpskoj, rekao da su u BiH izbori, a to je vrijeme kada "jastrebovi pokazuju hrabrost retorikom protiv Srba, što se vidjelo i u Hrvatskoj". On je naveo da je zaoštrena retorika posljedica izborne kampanje u BiH, jer uvijek su kampanje vođene na temu tko će bolje zaštititi svoj narod od drugih u toj državi i dok to ne prevaziđu bit će turbulentne situacije u doba izbora, prenijeli su beogradski mediji. 

"Na svu sreću Srbija ne vodi takvu politku, niti izborne kampanje, na taj način se ne stiže na vlast. Mogu se ugledati na naše građane i političare... Šteta što nam netko kvari odnose, je li s Balkana ili pomognut sa strane", rekao je Nikolić. On je ponovio da Srbija ne sudjeluje u pogoršanju odnosa između država i da će i dalje biti faktor mira i stabilnosti na Balkanu, te dodao kako su u Srbiji svi svjesni da je rat najveća ludost, ali da treba biti oprezan da ne dođe do iznenađenja. 

On je rekao da ne poznaje čovjeka koji bi volio ratovati i istaknuo da u Srbiji više nitko neće naći partnera za rat, nego isključivo za mir i dobre odnose. 

"Međutim, sve je moguće i uvijek treba razmišljati o tome da postoji neka luda glava", rekao je Nikolić, navodeći da je Srbija učinila najviše za mir i stabilnost na Balkanu.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?