INTERVJU Vjekoslav Bevanda

Nijedno tijelo neće moći poništiti ulogu deset županija

vjekoslav bevanda
10.08.2016.
u 07:00

Sredinom kolovoza trebao bi se održati sastanak predsjedatelja Vijeća ministara BiH Denisa Zvizdića, zamjenika Vjekoslava Bevande i Mirka Šarovića te čelnika entitetskih vlada glede Mehanizma koordinacije. Hrvatska strana inzistira na jasnoj ulozi županija u svim tijelima, koje su izbačene na sastanku održanom prije desetak dana u restoranu Barka.


 Hoće li se na predstojećem sastanku postići dogovor o Mehanizmu koordinacije?

- Očekujem, prije svega, sastanak kolegija na kojem ćemo sve razjasniti jer sam na papir iz Barke dao konkretne prijedloge i očekujem njihovo uvažavanje. Ovaj dokument mora završiti na vladama Vijeća ministara, entiteta i Distrikta Brčko. Bilo bi dobro da se sve usuglasi i usvoji u istovjetnom tekstu jer će tek tada imati pravu snagu.

U dopisu ste tražili jasnu ulogu županije.

- Da, tako je.

A što je s novim tijelom koje je osmišljeno da može preispitati sve odluke, odnosno poništiti ulogu županija?

- Hrvati ne mogu prihvatiti da predsjedatelj Vijeća ministara i čelnici dviju entitetskih vlada mogu poništiti sve odluke nižih razina vlasti. I svima je jasno da to ne bi dovelo do protočnosti odluka. Dovelo se do apsurda, da kada se postigne, primjerice, konsenzus na radnoj skupini, onda neko tamo tijelo može sve osporiti. Ako će ono postojati, onda tražim da i svih deset županija i Distrikt Brčko imaju jasnu ulogu.


 Javnost je zbunjena tvrdnjama, premda je dokument izišao u javnost, da županije nisu izbačene. To tvrdi i gospodin Izetbegović te dodaje kako ih je spreman pojedinačno nabrojiti ako to traži HDZ. Vaš komentar?!

- Pojedinačno navođenje županija je spominjano u neformalnim razgovorima prije sastanka u Barci. Mene raduje ako je Izetbegović to spreman prihvatiti. No, zbog javnosti želim reći kako je istina da su županije, kao i Distrikt Brčko izbačeni iz točke 2. i 3. na papiru iz Barke.

Je li zbog ovoga pitanja narušen rad u Vijeću ministara, ali i pojave da se u posljednji tren ubacuju određene točke dnevnoga reda radi pokušaja prijevara ‘partnera’ u vlasti?

- Činjenica je da predsjedatelj Vijeća ministara BiH predlaže dnevni red, što nije sporno, no mislim kako je puno učinkovitije da se točke koje na kolegiju ne dobiju suglasnost, a posebno one političke prirode, ne stavljaju na dnevni red. Jer svima je jasno da je sustav odlučivanja takav da se mora postići konsenzus predsjedatelja i dvaju zamjenika. Nije mi jasno čemu trošiti vrijeme, energiju i unositi tenzije ako se unaprijed zna kakav će rezultat biti.


Predsjedatelj Zvizdić tvrdi da nema nikakvih problema u radu Vijeća ministara. Vi tvrdite malo drukčije. Što je istina?


- Ja to gledam ovako. Imate osobni stav i različita gledanja. Kada obavljate takve dužnosti naravno da ima napetosti jer pokušavamo doći do najboljeg rješenja. I to je puno manji problem. Problem je što se zanemaruje sljedeće. Čak i ono što prođe na Vijeću ministara, nema prolaznost na Parlamentu. To sve jasno govori. Ako imamo većinu, onda ona može vrlo lako pratiti izvršnu vlast. No, to nije slučaj. Nema takve vrste kohezije. Puno izraženiji su problemi na federalnoj razini, što je češće i u medijima istaknuto, no mislim da sve može funkcionirati puno bolje i drukčije uz puno uvažavanje svih strana.


Kakva su vaša očekivanja, hoće li se sada ubrzanije krenuti s europskim putem nakon dogovora o Mehanizmu koordinacije i posredovanja iz Europe?

- Ja bih volio da to tako bude, ali hoće li biti, pokazat će vrijeme. Jer nas uvijek neka “iznenađenja” zateknu. Vidjeli ste glede aranžmana s MMF-om da smo se doveli do apsurda. No, također ste vidjeli da Odbor MMF-a ne čeka na to hoćemo li mi pisati pismo ili ne. Imali smo jednu sigurno dobivenu situaciju u srpnju, a hoće li nešto u međuvremenu iskrsnuti do rujna, ne znam jer je sve do nas. Što se tiče posredovanja, moram reći da nisu uvijek donosila željeni rezultat. Apsurdno je da smo poremetili dokument Mehanizma koordinacije i to upravo u dijelu koji je bio usuglašen od sviju. To pokazuje našu apsurdnost.

Ključne riječi

Komentara 1

CO
cope
18:45 12.08.2016.

Zasto ga nisi pitao dali je iduci "sluzbeno" u Split 48 puta prodao one 32 gume.

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?