OBJASNILA STRUČNJAKINJA

Nijedna sobna biljka ne voli zimu, no ove treba posebno zaštititi, evo kako

biljke
shutterstock
12.01.2022.
u 07:58

Kalateje uz hladnoću ne vole ni najteže suhi zrak, pa stručnjakinja za hortikulturu savjetuje da ih se makne od izvora grijanja i postavi blizu ovlaživača zraka.

Mnoge današnje popularne sobne biljke potječu iz područja tropske klime što znači da vole samo tople i sunčane uvjete kakvi su kod nas u ljetno vrijeme i ne podnose mračne i hladne zimske dane. Budući da ih hladan zrak može šokirati uzrokovati štetu na sobnim biljkama, dobra je ideja održavati ih u  grijanim prostorima, no razne grijalice isušuju zrak i smanjuju vlažnost, pa ih je dobro smjestiti uz ovlaživače zraka. 

Iako nijedna sobna biljka ne uživa u zimi i hladnoći, stručnjaci kažu da su ove tri posebno osjetljive na sezonske uvjete.

Kalateja (Calathea)

Kalateja (Calathea crocata) je zeljasta biljka iz porodice Marantaceae koja prirodno raste na tropskim područjima, no često se uzgaja kao sobna biljka, premda je jedna od najpotrebnijih, posebno tijekom zime. - Moje kalateje najteže podnose suhi zrak - kaže stručnjakinja za hortikulturu Debbie Neese i savjetuje da ih se makne od izvora grijanja i postavi blizu ovlaživača zraka. - Pomaže i grupiranje biljaka u grozdove i stavljanje u posudu sa šljunkom i vodom - rekla je. 

Lirasti fikus (Fiddle Leaf Fig)

Lirasti je fikus jedna od najpoznatijih i najpopularnijih sobnih biljaka, a zimi kad dnevna svjetlost počne blijediti, najbolje ih je staviti pod umjetno svjetlo koje oponaša sunce i zemlji dodati sredstvo za zaštitu bilja od bolesti i raznih nametnika.

Peperomija

Zimzelena trajnica koja se odlikuje mesnatim ovalnim i glatkim listovima jako je osjetljiva na niske temperature ili propuh, pa je od treba staviti na mjesto koje nije na udaru vjetra. Peperomija se također lako  može sasušiti, pa joj treba  često provjeravati zemlju i dovoljno je zalijevati.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?