sjednica

Nijedan od kandidata za dopredsjedatelja Zastupničkog doma nema većinu

09.01.2019.
u 12:16

Niko od troje predloženih kandidata za dopredsjedatelja nije dobio potrebnu većinu glasova u nastavku konstituirajuće sjednice Zastupničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine.

Zastupnički klub stranaka predvođenih Hrvatskom demokratskom zajednicom (HDZ) BiH predlagao je za tu funkciju Mladena Boškovića, Klub Demokratska fronta - Građanski savez Maru Đukić za dopredsjedateljicu iz reda hrvatskog naroda, a Klub Naše stranke Sabinu Ćudić iz reda ostalih naroda za jednu od dvoje dopredsjedatelja Doma.

Ove prijedloge predočila je na sjednici odgovarajuća privremena komisija, a nedugo potom, prije glasanja, iz Kluba stranaka predvođenih HDZ-om prigovoreno je da prijedlog DF-a da Mara Đukić bude dopredsjedateljica iz reda Hrvata predstavlja daljnje negiranje izborne volje hrvatskog naroda. Na to je Alma Kratina, predsjedateljica Kluba DF-a, kazala da su na proteklim općim izborima u BiH birali građani.

Nastavak konstituirajuće sjednice održava se danas nakon što je studenog prošle godine održan njen prvi dio, kada je za predsjedatelja Zastupničkog doma imenovan Elvir Karajbić iz Socijaldemokratske partije BiH. To imenovanje je obavljeno bez prisustva zastupnika Stranke demokratske akcije i HDZ-a, koje su napustile studenskog zasjedanje u toj fazi.

Njihovi zastupnici prisustvuju današnjem nastavku, kao i druge stranke koje su osvojile mandate za ovaj razini na općim izborima održanim u Bosni i Heregovini listopada prošle godine. 

Osim dvoje dopredsjedatelja Doma, potrebno je imenovati i parlamentarna radna tijela u novom mandatu, da bi se prosec konstituiranja smatrao potpuno završenim. 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?