JESTE LI ZNALI?

Nije u cijelom svijetu 2024.: Ove zemlje drugačije računaju vrijeme, jedna je čak 543 godine ispred nas

vatromet
Vecernji.ba
01.01.2024.
u 18:08

U Sjevernoj Koreji kalendar počinje 1912. godine, dok je Tajland, prema svojemu računanju vremena, čak 543 godine ispred nas.

Za veći dio zapadnog svijeta, Nova godina počinje u prvim minutama 1. siječnja prema lokalnom vremenu i obilježavamo ju vatrometom i zabavama s voljenima, uz dodatak tradicija specifičnih za svaku zemlju koje datiraju stoljećima unatrag. To pravilo, dakako, vrijedi za ljude koji slijede gregorijanski kalendar, koji je uveo Papa Grgur XIII. 1582. godine. Međutim, ne slave svi Novu godinu u isto vrijeme, štoviše nije u svim dijelovima svijeta stigla 2024. godina.

1. Sjeverna Koreja: Juche kalendar

Sjevernoj Koreji, gdje se politički sustav utemeljuje na Juche ideologiji, godine se mjere drugačije nego u većem dijelu svijeta. Dok većina koristi gregorijanski kalendar koji počinje Isusovim rođenjem, Sjeverna Koreja usvaja Juche kalendar koji počinje 1912. godine. Taj kalendarski sustav ima vlastitu Novu godinu koja se slavi kroz posebna višednevna događanja, a obilježava se 15. travnja, na dan rođenja Kima Il-Sunga.

2. Tajland: Tajlandski solarni kalendar

Tajlandski solarni kalendar, poznat kao Suriyakati, od gregorijanskog se također razlikuje u brojanju godina. Ni u Tajlandu računanje ne počinje od rođenja Krista, već od smrti Gautama Buddhe 543. pr. Kr. U prijevodu, oni su "ispred" gregorijanskog kalendara čak 543 godine, što znači da su u Tajlandu u 2567. Tajland slavi Novu godinu 1. siječnja prema gregorijanskom kalendaru, koji je postao službeni dan Nove godine prema uredbi premijera Pibunsongkrama iz 1940. godine. Osim toga, Tajland također slavi Songkran, tradicionalni tajlandski novogodišnji festival, koji traje od 13. do 15. travnja svake godine. Songkran je poznat po obilježavanju početka tajlandske ljetne sezone, ali i kao vrijeme veselja, ritualnih pranja i vodenih borbi diljem zemlje.

3. Etiopija: Ge’ez kalendar Košare

Etiopski Ge’ez kalendar, koji se razlikuje od gregorijanskog sustava, ima korijene u drevnom egipatskom koptskom kalendaru. Zaostaje sedam do osam godina za gregorijanskim kalendarom zbog specifičnih izračuna vezanih uz objavu Isusova rođenja. Kalendar se sastoji od 12 mjeseci, svaki s 30 dana, a na kraju se dodaje pet ili šest "dodatnih" dana kao skraćeni 13. mjesec, nazvan Pagume, radi usklađivanja sa sunčevim ciklusom. Etiopska proslava tisućljeća dogodila se 12. rujna 2007. godine prema ovom kalendaru.

4. Izrael: Hebrejski kalendar

Hebrejski kalendar, ukorijenjen u drevnim židovskim tradicijama, značajno se razlikuje od gregorijanskog kalendara u svojim temeljnim načelima i računanju vremena. Porijeklom iz antike, hebrejski kalendar radi na lunisolarnom sustavu, ispreplićući lunarne mjesece sa solarnim godinama. Sastoji se od 12 ili 13 mjeseci, a svaki mjesec počinje na mladom mjesecu. Ovaj lunarni fokus rezultira godinom koja se obično sastoji od 354 ili 355 dana. Kako bi se uskladio sa solarnim ciklusom, povremeno se dodaje 13. interkalarni mjesec, poznat kao Adar II. Gregorijanski kalendar računa godine od rođenja Isusa Krista, dok hebrejski kalendar broji godine od stvaranja svijeta, izračunato kroz biblijske kronologije, što rezultira varijacijama u numeriranju godina i pozicioniranju vjerskih obreda i svetkovina, piše matadornetwork.

5. Iran: Perzijski solarni Hijri kalendar

Perzijski solarni Hijri kalendar, poznat i kao iranski kalendar, ima svoje korijene u drevnim astronomskim i kulturnim praksama Perzije. Uveden tijekom vladavine Sasanidskog Carstva oko 6. stoljeća, ovaj kalendar prati solarni sustav temeljen na proljetnom ekvinociju, s ciljem usklađivanja s astronomskom godinom. Sastoji se od 12 mjeseci različite duljine, ukupno 365 ili 366 dana, usklađujući se s tropičkom godinom. Svaki mjesec počinje u trenutku ulaska sunca u zodijakalni znak. Za razliku od gregorijanskog kalendara, uvedenog 1582. godine, koji djeluje isključivo na solarnom sustavu i dijeli godinu na 12 mjeseci, s prijestupnom godinom svake četiri godine, perzijski solarni Hijri kalendar označava godine od hegire. Hegira predstavlja selidbu proroka Muhameda iz Meke u Medinu 622. godine prema islamskoj tradiciji.

6. Japan: Gregorijanski kalendar, s dodatkom

Japan mjeri godine duljinom vladavine svojih careva, pri čemu svaki period u japanskoj povijesti nosi naziv koji predstavlja vladavinu tog cara. Prethodna era pod carem Akihitom nazvana je era Heisei, što znači "mir posvuda". Trajala je od 1989. do 2019., kada je prijestolje preuzeo njegov sin Naruhito. Sada je Japan u eri Reiwa, što znači “ljepota harmonije”. Kada je car Naruhito došao na vlast, kalendar Japana se resetirao.

7. Saudijska Arabija: Islamski kalendar

Saudijska Arabija koristi dvojni sustav kalendara - gregorijanski i islamski. Islamski kalendar, poznat kao Hijri ili lunarni kalendar, ima svoje korijene u selidbi Proroka Muhameda iz Meke u Medinu 622. godine. Taj događaj označava početak islamske ere i služi kao početna točka kalendara. Islamski kalendar slijedi lunarni sustav sastavljen od 12 mjeseci, svaki temeljen na lunarnom ciklusu i sastoji se od 29 ili 30 dana. Kao rezultat toga, islamska godina ima 354 ili 355 dana, što je kraće od solarnog ljeta. Zbog ove lunarne prirode, islamski mjeseci klize u odnosu na gregorijanski kalendar za otprilike 10 do 12 dana svake godine. Mjeseci u islamskom kalendaru nisu vezani uz sezone i rotiraju se tijekom solarne godine. Iako ostaje važan za određivanje vjerskih obreda i festivala u islamskoj vjeri, kalendar je uglavnom temeljen na lunarnom sustavu i ne koristi se u tolikoj mjeri u poljoprivredi ili administrativne svrhe kao što je to slučaj sa solarnim kalendarima.

 

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije