JER SU VRLO ZDRAVE

Nije sva prerađena hrana nezdrava, dapače: Neke takve namirnice nutricionisti preporučuju

hrana
shutterstock
02.10.2023.
u 17:11

Mnoge vrste kruha sadrže mnogo vlakana, omega-3 masnih kiselina, pa čak i nekoliko grama proteina po kriški, kažu stručnjaci.

Iako termin "prerađena hrana" ne ulijeva povjerenje, ponekad su razmišljanja o njoj prestroga i stručnjaci u posljednje vrijeme napominju da ne treba svu takvu hranu demonizirati; naime mnoge (ako ne i većina) vrlo zdrave namirnice moraju proći kroz proces prerade kako bi dospjele u naše kuhinje, a postoji i razlika između prerađene i ultra-prerađene hrane. Prerađena je hrana jednostavno hrana koja je prošla kroz neki oblik promjene između farme i stola, dok je ultra-prerađena hrana ona koja je dramatično izmijenjena dodatkom umjetnih okusa i boja, zaslađivača, konzervansa, hidrogeniranih masti i drugih upitnih sastojaka. Upravo se ta hrana prvenstveno povezuje s nepovoljnim zdravstvenim ishodima poput pretilosti i bolesti srca, dok s ovom prerađenom hranom napuniti hladnjak i smočnicu:

1. Kruh od cjelovitog zrna pšenice

Sav kruh je tehnički obrađen, što ne znači da ga treba izbjegavati, a s vrstom napravljena od cjelovitog zrna pšenice iskorištavate prednosti vlakana, mikronutrijenata i proteina. "Mnoge vrste kruha imaju mnogo vlakana, omega-3 masnih kiselina, pa čak i nekoliko grama proteina po kriški. Kruh može imati lošu reputaciju, ali hranjive opcije cjelovitih žitarica se smatraju osnovnim dijelom zdrave prehrane", kaže dr. Haley Bishoff, vlasnica Rūtsu Nutritiona iz Las Vegasa.

 

2. Konzervirana ili smrznuta leća

Biljna hrana poput leće ne samo da nudi obilje proteina, već nas također opskrbljuje vlaknima, folnom kiselinom, magnezijem, manganom i drugim važnim nutrijentima. Srećom, ne treba ih namakati i kuhati da bismo uživali u njihovoj hranjivosti pa je konzervirana ili smrznuta leća jednako dobra za zdravlje kao i sušena.

3. Jogurt

"Većina ljudi ne misli na jogurt kao na prerađenu hranu, ali jest!" kaže nutricionistkinja dr. Steph Magill iz Soccer Mom Nutrition. Proces pretvaranja kravljeg mlijeka u gustu, kremastu mliječnu poslasticu zahtijeva vrijeme, temperaturu i dodane bakterijske kulture, a dobre su vijesti da svi ti koraci ne umanjuju zdravstvenu vrijednost jogurta. Magill ističe da je jogurt dobar izvor proteina, kalcija, vitamina B1 i probiotika koji mogu podržati vaše probavno i imunološko zdravlje.

Kako biste odabrali najzdraviji, najmanje prerađeni jogurt, odlučite se za obične verzije ili verzije s niskim udjelom šećera. "Potražite obični jogurt s manje od 12 grama šećera po porciji i dodajte vlastito svježe voće ili orašaste plodove za okus i slatkoću", predlaže.

4. Sušeno voće

Iako možda nema toliko vode kao svježe jabuke ili bobičasto voće, sušeno voće ima isto toliko hranjivih tvari. Zapravo, ponekad sadrže više vlakana i antioksidansa od svježeg voća. "Grožđice su izvrstan međuobrok za podizanje energije koji možete držati u torbi", kaže dr. Katie Schimmelpfennig, osnivačica Eat Swim Win. "One su prepune vlakana, željeza i ugljikohidrata koji pokreću vaš mozak i mišiće."

5. Kokice

Kokice s maslacem za mikrovalnu pećnicu često su izvor skrivenih transmasti i umjetnih aroma, što ih svrstava u ultra-prerađeno područje, ali obične ili blago posoljene kokice puno su manje obrađene i imaju dosta zdravstvenih prednosti. "Kokice su ukusan, hranjiv i brz međuobrok koji je uvijek pri ruci. Pune su vlakana i magnezija i imaju samo 100 kalorija na tri šalice", rekao je za EatThis Chris Henigan iz Simple Start Nutrition. "Kupujem obična jezgra i sama ih kuham. Može im se dodati bilo koji okus za koji ste raspoloženi, poput čili limete, parmezana ili šećera s cimetom ako volite slatko."

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije