Dom naroda:

Nije prihvaćena informacija o mjerama za vrijeme stanja nesreće

18.06.2020.
u 20:55

Za razliku od izvještaja Odbora za utvrđivanje činjenica o nabavci 100 respiratora uvezenih iz Kine, Dom naroda Parlamenta Federacije BiH, na koncu današnje izvanredne sjednice nije prihvatio većinom glasova Informaciju o mjerama Vlade Federacije BiH u vrijeme trajanja stanja nesreće uzrokovane epidemijom koronovirusa. Nije odobrena ni prateća Informacija o radu Federalne uprave civilne zaštite u navedenom periodu, kao ni Izvještaj o postupcima javnih nabavki, s naglaskom na nabavke medicinske opreme od 16. ožujka ove godine, kada je stanje nesreće proglašeno.

Za prihvatanje ovih izvještaja glasala su 22 izaslanika, osam je bilo protiv a dva su bila uzdržana.

Jednoglasno je, međutim, prihvaćen zaključak koji je predložio delegat Žarko Vujović kojim Dom naroda poziva Koordinacijsko tijelo BiH formirano od Vijeća ministara BiH da što hitnije bude provedena raspodjela donirane medicinske opreme Bosni i Hercegovini.

Zaključak predložen od delegata Senada Ahmetovića da Odbor za utvrđivanje činjenica o nabavci 100 respiratora iz Kine bude preimenovan u odbor za provjeru javnih nabavki, kao i da mu bude produžen mandat do utvrđivanja svih činjenica vezanih za nabavku 100 respiratora, nije podržan većinom glasova. Niko od delegata nije glasao protiv, ali su za Ahmetovićev prijedlog bila samo četiri člana Doma naroda, dok je 30 bilo suzdržano.

Izvještaj osmočlanog Odbora za utvrđivanje činjenica o nabavci 100 respiratora iz Narodne Republike Kine, čiji je potpisnik predsjednik tog tijela Dragan Stevanović, sadrži navode na osnovu odgovora institucija koje se odnose na spornu nabavku, a kojima je Odbor prethodno uputio pitanja.

Izvještaj će biti stavljen na raspolaganje javnosti i zainteresiranim institucijama, kazao je na kraju današnje sjednice predsjedatelj  Doma naroda Tomislav Martinović.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije