upozorenje FUP-a

Nigerijci ucjenjuju žrtve iz BiH preko Facebooka

29.11.2017.
u 09:30

Pazite s kim razgovarate na Facebooku i kome šaljete fotografije eksplicitnog sadržaja i snimke kako ne biste postali žrtva ucjenjivača. Ovo upozorenje stiže iz Federalne uprave policije čiji su službenici Odjela za borbu protiv računalnog kriminala u prethodnom razdoblju imali više prijava i obavijesti o počinjenom “sextortionu”, odnosno obliku ucjenjivanja i iznuda na osnovi fotografija ili videosnimki.

- Pojedinci i organizirane kriminalne skupine, koristeći tehnike socijalnog inženjeringa, posredstvom interneta, prvenstveno društvene mreže Facebook, predstavljajući se obično kao ženska osoba, navode žrtvu na chat u cilju razmjene seksualno eksplicitnog sadržaja, a koji snimaju bez znanja žrtve te u nastavku iznuđuju novac pod prijetnjom javnog objavljivanja na naprijed navedeni način pribavljenih seksualno eksplicitnih sadržaja - navode iz Federalne uprave policije. Ucjenjivači iz Nigerije u zapadnoj Africi tražili su od žrtava da uplate od 500 do 5000 eura te konstantno zahtijevali još novca. - U dosadašnjim istragama utvrđeno je kako se napadači nalaze u Nigeriji te da i nakon uplate novca od žrtve (od 500 do 5000 eura) nastavljaju sa zahtjevima za uplatu dodatnih novčanih sredstava, a u nastavku vrše javno objavljivanje navedenih seksualno eksplicitnih snimki - stoji u upozorenju FUP-a. Policija u RS-u još se nije susrela s masovnim brojem ovakvih slučajeva kao policija u FBiH, ali i oni svakodnevno upozoravaju javnost na opasnosti koje sa sobom nosi nesavjesno korištenje interneta. Kako bi spriječili da postanu žrtve ucjenjivača, korisnici interneta trebaju jako paziti gdje i kome odaju osobne podatke, trebaju izbjegavati razgovore s osobama čiji im je identitet poznat isključivo preko interneta, izbjegavati dijeljenje seksualno eksplicitnih fotografija i videosadržaja s drugim osobama na internetu, a ako se ipak nešto od toga dogodi, prijaviti policiji i administratoru kompanije. Svi trebaju biti svjesni kako će poslane fotografije na kojim se vide intimni dijelovi tijela negdje osvanuti. Nakon toga te osobe mogu biti žrtve ucjene ili će jednostavno pretrpjeti emotivnu štetu.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije