Udruge tvrde

Ni jedna pravomoćna presuda zbog "švicaraca"

svicarac
29.08.2015.
u 06:30

Udruga 'Švicarac' tvrdi da je povrijeđeno ljudsko pravo korisnika kredita

U inicijativi za autentičnim tumačenjem zakonskih odredbi Zakona o deviznom poslovanju, u čijem je posjedu "Večernji list", objavljen je i podatak o 3500 tužbi podnesenih protiv Hypo banke u BiH, a od tog broja doneseno je 46 nepravomoćnih presuda u FBiH, a u RS-u 10. Jedna presuda na Županijskom sudu u Mostaru je poništena i vraćena na ponovno odlučivanje.

Pravna osnova

KK 'Švicarac' su u inicijativi naglasili kako su prve tužbe podnesene 2010. godine, a sud nije donio ni jednu pravomoćnu presudu. - To znači da je već povrijeđeno ljudsko pravo korisnika kredita na rješavanje u razumnom roku, tj. korisnici kredita imaju pravnu osnovu za podizanje tužbe protiv BiH pred nadležnim Europskim sudom za naknadu štete zbog nerješavanja u razumnom roku. Tako će proračun Federacije biti oštećen milijunskim novčanim iznosima. Predmetni sporovi se odugovlače najprije na temelju dvojbi i kontroverzi u interpretaciji Zakona o deviznom poslovanju, od 1998., tj. u istom predmetnom sporu mjerodavni sud različito interpretira predmetnu odredbu zakona, tako da ni nakon 5 godina trajanja postupaka nije donesena ni jedna pravomoćna presuda, stoji, između ostalog, u inicijativi udruge KK 'Švicarac'.

Zaštita potrošača

Tvrde i da drugostupanjski sud traži mišljenje sa strane jer ne zna što činiti po presudama koje nisu pravomoćne. Podsjetimo, proteklih dana na stranu KK 'Švicarac' stalo je Vijeće ministara koje je utvrdilo prijedlog zakona o dopunama Zakona o zaštiti potrošača u BiH čiji je cilj 'izričita zabrana indeksiranja kredita u stranoj valuti, osim u eurima. Predsjednik Udruge KK 'Švicarac' Kemal Duraković kaže da će se tako zaustaviti vezivanje kredita uz druge valute, osim eura, "koje je i jedino u skladu sa zakonom", a samim tim će se spriječiti daljnje manipulacije.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?