Revizija nezakonito provedene privatizacije politički marketing

Ni jedna loša privatizacija nije sankcionirana

vlada
14.02.2015.
u 09:56

Tri godine trebalo je Vladi FBiH samo da donese zakon o Agenciji za reviziju

Najavljivan dugo mjeseci kao najveći obračun s korupcijom, sastavljene su liste sumnjivo privatiziranih poduzeća. Javno se licitiralo njihovim imenima, ali ni jedan slučaj nezakonite privatizacije nije završio na sudu, niti je još krenula s radom Agencija koja bi se bavila revizijom sumnjivo odrađene privatizacije.

Prazno obećanje od lani

Iako je platformaška Vlada FBiH više puta ponavljala kako se postupak uspostave Agencije za reviziju privatizacije nalazi u završnoj fazi, početak njenog rada se nije dočekao ni danas iako je njeno utemeljenje najavljeno još prije tri godine kada je doneseno Zakonom o reviziji privatizacije državnog kapitala u gospodarskim društvima i bankama u FBiH. Kada su u veljači prošle godine izbili masovni prosvjedi, jedan od zaključaka plenuma građana bio je, između ostalog, požurivanje revizije nezakonite privatizacije. Tada je federalna Vlada donijela uredbu o osnovama organizacije i načinu poslovanja Agencije za reviziju privatizacije u Federaciji BiH, a krajem kolovoza 2014. godine Vlada je donijela odluku o odobravanju izdvajanja 250.000 KM Federalnom ministarstvu energetike, rudarstva i industrije iz tekuće rezerve Vlade Federacije kao inicijalna sredstva za aktivnosti u vezi s registracijom i početkom rada Agencije za reviziju privatizacije.

Popis, ali bez odluke suda

Od mjerodavnog tužiteljstva su ubrzo zatražili da donese konačne tužiteljske odluke koje se tiču loše i nezakonite privatizacije: Feroelektro d.d. Sarajevo, Vranica d.d. Sarajevo, Soda so Holding -“Polihem” d.d. Tuzla, Konjuh d.d. Živinice, “Energopetrol” d.o.o. Mostar (Petrol Ljubuški), “Soda So” Holding Fabrika soli d.d. Tuzla, Konfekcija “Borac” d.d. Travnik, Trgovina “Borac” d.d. Travnik, Borac Export-Import d.d. Travnik, Alhos d.d. Sarajevo u stečaju, Soda so Holding “Dita” d.d. Tuzla, Tuzlanska banka, Fabrika duhana Sarajevo d.d. Sarajevo, Bosnalijek d.d. Sarajevo, Šipad Komerc d.d. Sarajevo, Hotel Holiday Inn Sarajevo HTP, Soko Mostar, Granit d.o.o. Jablanica, Rudar d.o.o. Konjic te bugojanskoj Špediciji. Tada je Vlada FBiH pozivala sindikate i druge predstavnike civilnog društva da joj nastave dostavljati informacije i dokumentaciju u vezi s postupkom privatizacije i poslovanja gospodarskih društava kako bi se podigla tužba, ali su sve inicijative do danas ostale mrtvo slovo na papiru. Agencija za reviziju privatizacije tek treba početi s radom.

Ključne riječi

Komentara 1

DU
Deleted user
10:41 14.02.2015.

pa agencija za privatizaciju jos postoji i sad se jos treba formirat agencija za reviziju privatizacije pa to ima samo u BIH nigdje vise u svijetu...

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?