10 godina Udruge Prsten

Nezaobilazni čimbenik u traženju rješenja kako bi u BiH Hrvati bili ravnopravni

29.02.2016.
u 15:21

U deset godina djelovanja dali su veliki doprinos prepoznavanju problema Hrvata u BiH, pridonijeli su da se neki od problema i riješe, te postali nezaobilazni čimbenik u traženje rješenja koji će Hrvate u BiH dovesti do ravnopravnog položaja s ostala dva naroda u BiH

Udruga bosanskih Hrvata Prsten osnovana je s ciljem poticanja na okupljanje, međusobno povezivanje i pomaganje Hrvata i drugih građana podrijetlom iz Bosne i Hercegovine radi zaštite gospodarskih, informacijskih, znanstvenih, kulturnih, povijesnih, etničkih, nacionalnih, ekoloških, humanitarnih, prosvjetnih, socijalnih, sportskih i drugih vrijednosti koje su ponijeli sa sobom, odlazeći iz rodne grude u BiH zbog ekonomskih i drugih razloga prije Domovinskog rata, a posebice zbog ratnih stradanja i razaranja BiH u ratu između 1992. i 1995. godine.

Unatoč velikom broju već osnovanih udruga, zavičajnih klubova i KUD-ova Hrvata podrijetlom iz BiH u Republici Hrvatskoj, skupina poduzetnika, intelektualaca i ljudi kojima je stalo do rodnog kraja i BiH tijekom 2005. godine razmišljala je kako napraviti iskorak u društvenu organizaciju, a ne u političku stranku, koja bi bila više od zavičajnog kluba, te hrvatskoj i inoj javnosti na drukčiji način pokazati ulogu i značenje Hrvata podrijetlom iz BiH u svekolikom razvoju Republike Hrvatske. Intencija je također bila znatnije utjecati na stavove hrvatske i međunarodne javnosti u pogledu položaja Hrvata u BiH. Rezultat razmišljanja i razgovora jest osnivanje Udruge bosanskih Hrvata Prsten 9. listopada 2005. godine.

Početne godine djelovanja Udruge obilježio je veliki broj sastanaka, razgovora s Hrvatima, udrugama i KUD-ovima Hrvata podrijetlom iz BiH, registriranim u RH, kao i sastanaka s predstavnicima vlasti u RH i BiH na kojima su se predstavljali ciljevi osnivanja Udruge, upozoravalo na probleme Hrvata u BiH, posebice u entitetu RS i središnjoj Bosne iz koje su Hrvati odlazili i nakon završetka rata jer nisu mogli ostvariti svoja prava kao narod, te rješavala neka pitanja Hrvata podrijetlom iz BiH koji žive u RH.

Podružnice

Godine 2007. donesena je odluka da se u gradovima i općinama Republike Hrvatske, gdje ima interesa, osnuju podružnice Udruge i da se Udruga otvori svim potencijalnim članovima koji prihvaćaju odredbe Statuta bez obzira na to što nisu podrijetlom iz BiH. Osnovane su podružnice UBH Prsten u Slavonskom Brodu, Osijeku, Malom Lošinju, Rijeci tijekom 2007., a 2008. godine u Vinkovcima, Varaždinu te 2014. u gradu Krku. Osnivanjem podružnica dolazi do povećanja broja članova. Danas Udruga ima više od 3 500 članova, od toga 250 pravnih osoba (tvrtki i obrta).

Časopis Prsten

Uz web-stranicu, Udruga ima slojevit i tematski raznovrstan časopis s jednostavnim nazivom Prsten koji služi boljem međusobnom upoznavanju, ali u upoznavanju drugih s aktivnostima Udruge, s poviješću, kulturom, gospodarskim i inim dostignućima Hrvata BiH. Prvi je broj promoviran u prosincu 2006. na Večeri članova i prijatelja Udruge. Do danas je izdano 15 brojeva, u ukupnoj nakladi većoj od 300.000 primjeraka, što časopis Prsten svrstava među pet–šest najbrojnijih i najčitanijih tiskovina u RH i BiH. Časopis Prsten postao je rado čitan u RH, BiH i inozemstvu.

Zaklada Prsten

Jedan od ciljeva Udruge jest i poticanje obrazovanja mladih pa je 2007. godine odlučeno da Udruga osnuje Zakladu Prsten sa svrhom stipendiranja učenika i studenata Hrvata u BiH, Hrvata podrijetlom iz BiH koji žive u RH. Do sada je Zaklada Prsten stipendirala 94 studenta, kroz cjelovito školovanje i za to su članovi i prijatelji Udruge osigurali više od 3,000.000 kn.

U svrhu prikupljanja sredstava za Zakladu Prsten, Udruga je organizirala i tri humanitarna koncerta “Prsten za budućnost” 2008. godine u KD “Vatroslav Lisinski”, koncerte “Ja ljubim” 2014. i 2015. godine u Muzeju Mimara.

Humanitarno djelovanje

Tijekom desetogodišnjeg djelovanja Udruga je organizirala i provela više humanitarnih akcija kojima se pomoglo pojedincima i institucijama u vrijednosti desetak milijuna kuna. Prošle godine organizirala je i prikupila tvarnu i financijsku pomoć u vrijednosti većoj od 2,000.000 kn za poplavljena područja u BiH, od toga više od 800.000 kn novčane pomoći.

Klubovi Udruge

Rad Udruge prepoznala je vrlo brzo druga i treća generacija Hrvata podrijetlom iz BiH, generacije koje su malo ili nimalo znale o BiH, obazrivo ističući da su podrijetlom iz BiH. Sredinom svibnja 2008. godine mladi su inicirali osnivanje Foruma mladih Udruge Prsten koji danas djeluje u svim podružnicama. Čini oko 30% članstva Udruge, nositelji su mnogih aktivnosti Udruge Prsten, a posebno se iskazuju u humanitarnom djelovanju. Forumi mladih najveća su vrijednost Udruge, njezin jamac budućnosti kao i očuvanja bogate baštine Hrvata podrijetlom iz BiH.

Povećanje broja članova Udruge 2011. godine nametnulo je pitanje kako rad Udruge približiti članstvu Udruge te uključiti što veći broj članova u aktivan rad u Udruzi na području od osobnog interesa. S obzirom na to da je struktura članstva vrlo raznolika, pristupilo se osnivanju različitih vrsta klubova; Kluba znanstvenika, Kluba utemeljitelja, Kluba žena, Kluba poduzetnika, Kluba počasnih predsjednika, Kluba stipendista Zaklade Prsten i zavičajnih klubova. Osim podružnica i ogranaka koji okupljaju članove Udruge na različitim područjima, klubovi su prilika za novi iskorak, nove aktivnosti, članovi se okupljaju i surađuju prema osobnim interesima i afinitetima i ostvaruju suradnju sa sličnim udrugama i udruženjima u RH, BiH i u inozemstvu. Poduzetnici podrijetlom iz BiH bili su najbrojniji među utemeljiteljima Udruge Prsten. Organizirali su brojne gospodarske forume i susrete poduzetnika u RH, BiH i Austriji, samostalno i u suradnji s Katoličkom crkvom u BiH i RH, te vladama RH i BiH. To je rezultiralo međusobnom suradnjom s gospodarstvenicima u BiH i Austriji, otvaranjem predstavništava i tvrtki članica Udruge u BiH, podržavanjem projekata od interesa Hrvata u BiH, otvaranjem radnih mjesta u RH i BiH te potporom mnogim humanitarnim aktivnostima Udruge Prsten u vrijednosti desetak milijuna kuna. Danas su poduzetnici, članovi UBH Prsten, organizirani i djeluju preko Kluba poduzetnika.

Društveno djelovanje Udruge

Praćenje aktivnosti međunarodnih, državnih i lokalnih vlasti u RH i BiH u svim pitanjima vezanim uz ostvarivanje prava Hrvata u BiH glede jednakopravnosti konstitutivnih i suverenih naroda BiH; praćenje ispunjavanja ustavnih i drugih preuzetih obveza Republike Hrvatske prema Hrvatima u BiH i zauzimanje za poštivanje međunarodnih standarda u očuvanju temeljnih načela demokracije, zaštite ljudskih prava, sloboda i razvoja demokratskog društva u RH i BiH bili su uvijek u fokusu djelovanja Udruge.

Održan je niz sastanaka s predstavnicima vlasti u RH i BiH na kojima su predstavnici Udruge iznosili jasna stajališta o svim problemima i gorućim pitanjima vezanim uz Hrvate u BiH, te probleme Hrvata podrijetlom iz BiH koji žive i rade u RH. Organizacijom okruglih stolova i konferencija, koje su pratili mediji u RH i BiH, na temu “Bosna i Hercegovina” i sastanci s političkim predstavnicima Hrvata u BiH na temu “Opći izbori u BiH - kako osigurati jedinstven nastup svih hrvatskih stranaka”, kako bi Hrvati izabrali svoje predstavnike na svim razinama vlasti u BiH, Udruga je skrenula pozornost na položaj hrvatskog naroda u BiH. U kampanji za lokalne izbore u BiH 2008. i 2012. godine te na općim izborima u BiH 2006., 2010. i 2014. potaknula je Hrvate podrijetlom iz BiH izvaditi CIPS-ove i glasovati na lokalnim i općim izborima u BiH te je također imala vrlo aktivnu ulogu i pri popisu stanovništva BiH 2013.

U deset godina djelovanja dali su veliki doprinos prepoznavanju problema Hrvata u BiH, pridonijeli su da se neki od problema i riješe, te postali nezaobilazni čimbenik u traženje rješenja koji će Hrvate u BiH dovesti do ravnopravnog položaja s ostala dva naroda u BiH. Sudjelovali su u izradbi strategije i Zakona o odnosima RH s Hrvatima izvan RH, te u provedbi zakona, a Državni je ured za Hrvate izvan Hrvatske u Udruzi Prsten prepoznao partnera za suradnju za pitanja Hrvata u BiH. Predstavnici Udruge obišli su većinu općina i gradova u BiH gdje žive Hrvati i u RH gdje su se doselili Hrvati podrijetlom iz BiH, te u suradnji s lokalnim vlastima pomogli u rješavanju potreba i problema. Uspostavljena je suradnja s udrugama i KUD-ovima koji čuvaju baštinu Hrvata BiH u RH, Sloveniji, Austriji i s hrvatskim udrugama registriranim u BiH, no ta suradnja nije na zadovoljavajućoj razini zbog zatvorenosti i neaktivnosti većeg broja zavičajnih klubova.

Udruga Prsten 2015. - 2020.

U idućem razdoblju plan je jačanje i širenja već osnovanih ustrojstvenih cjelina, podružnica, ogranaka, foruma, klubova i KUD-a Prsten. To je postignuto kao temelj rasta, razvoja i djelovanja udruge. Planiraju u svim županijama RH, gdje ima interesa, osnovati podružnicu, a u gradovima i općinama unutar županija RH ogranke kao sastavni dio podružnica te klubove i forume u njima osnivati prema interesima članstva. Podružnice, ogranci, klubovi djelovat će prema svojim planovima i programima rada, a koji su usklađeni s Statutom i općim ciljevima udruge, prema načelu decentralizacije.

Uz UBH Prsten, postoji čitav niz udruga i organizacija koje se u svom programu zalažu za ostvarenje sličnih ili istih ciljeva. Predstavnici UBH Prsten će raditi na strateškom i organizacijskom povezivanju s njima. Planira se, također, osnivanje udruga kćeri na području BiH i drugih europskih zemalja gdje za to postoji realna osnova. Udruge kćeri će djelovati kao samostalne udruge po zakonima zemalja u kojima su osnovane, ali s istim strateškim ciljevima kao i UBH Prsten.

Kako bi se ostvarili učinkovitiji i bolji zakonodavni i drugi preduvjeti za podizanje kvalitete života Hrvata iz BiH, nužna je uska suradnja sa svim lokalnim i državnim, političkim i drugim institucijama. Do sada je održan niz uspješnih sastanaka na lokalnoj i nacionalnoj razini i dogovorena je mogućnost suradnje na projektima s Državnim uredom za Hrvate izvan RH, saborskim Odborom za Hrvate izvan RH, Veleposlanstvom Bosne i Hercegovine u RH i drugim institucijama na svim ključnim pitanjima od zajedničkog interesa te jačanje Kluba poduzetnika i povećanje članstva.

Temeljem iskustva rada u Udruzi prepoznata je važnost definiranja i organizacije Kluba poduzetnika kao strateškog nositelja razvoja udruge, i u skladu s tom ulogom Izvršni odbor Kluba poduzetnika podijeljen je u 11 gospodarskih sektora za koje su nadležni izabrani članovi te predsjednik i zamjenik KP. Povezivanje i suradnja svih članova Kluba poduzetnika predviđena je kroz gospodarski dio Prstenovog portala, ali i daljnje širenje postojeće platforme gospodarstvenika, bez obzira na članstvo. S obzirom na planirano jačanje razvoja klubova i podružnica na razini cijele udruge očekuje se i rast broja članova koji će odmah ulaziti u klubove koji su im zanimljivi. Cilj je pružiti maksimalnu socijalnu integraciju članovima te zadovoljiti veći spektar interesa, od poslovnih, humanitarnih, kulturnih, preko sportskih do zabavnih.

Temelj društvene odgovornosti

Kako je do sada, tako će i u idućem razdoblju Zaklada Prsten imati temeljnu ulogu nositelja društvene odgovornosti, preko koje će se promicati vrijednosti obrazovanja, volonterskog iskustva te stjecanja početnog radnog iskustva kao odskočne daske za daljnja poslovna dostignuća ili nastavak obrazovanja.

Potpora programima

Potporom i zalaganjem oko političkih, ekonomskih i socijalnih prava povratnika, te raseljenih i izbjeglih osoba, motiviranje birača na općim i lokalnim političkim izborima u BiH, te konstruktivni sastanci s predstavnicima hrvatskih političkih opcija u BiH s ciljem postizanja konsenzusa na koji način postići optimalne izborne rezultate za Hrvate u BiH ostaju naše zadaće i obveze i u idućem razdoblju. Tragom uspješno uspostavljene suradnje sa svim političkim opcijama u BiH i RH, UBH Prsten ostaje, kao i do sada, politički i svjetonazorski neutralan što je osnova za stabilnost i opstanak udruge. Udruga Prsten će izraditi proceduru i kriterije preko kojih će podržavati korisne i prihvatljive programe pojedinaca i političkih organizacija bez obzira na političku i svjetonazorsku pripadnost nositelja, a koji su u skladu s misijom i vizijom UBH Prsten.

Jedan od glavnih zadataka u idućih pet godina je pozicioniranje UBH Prsten kao glavnog partnera u nevladinom sektoru za razgovor i komunikaciju sa svim relevantnim političkim, ekonomskim, kulturnim i socijalnim institucijama u javnom sektoru za sve Hrvate iz BiH.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?