ODLUKE

Nezakonita privatizacija, traži se podizanje tužbi

Nikšić
18.04.2014.
u 11:04

Od mjerodavnog tužiteljstva traže da donese konačne tužiteljske odluke koje se tiču loše i nezakonite privatizacije: Feroelektro d.d. Sarajevo, Vranica d.d. Sarajevo, Soda so Holding -“Polihem” d.d. Tuzla, Konjuh d.d. Živinice, “Energopetrol” d.o.o. Mostar (Petrol Ljubuški)...

Federalna Vlada jučer je od Tužiteljstva u FBiH zatražila da ih u što kraćem roku izvijesti o počinjenom kaznenom djelu tijekom postupka privatizacije nekoliko velikih bh. poduzeća na temelju informacija koje im je dostavila Financijska policija FBiH.

Na listi velika poduzeća

Od mjerodavnog tužiteljstva traže da donese konačne tužiteljske odluke koje se tiču loše i nezakonite privatizacije: Feroelektro d.d. Sarajevo, Vranica d.d. Sarajevo, Soda so Holding -“Polihem” d.d. Tuzla, Konjuh d.d. Živinice, “Energopetrol” d.o.o. Mostar (Petrol Ljubuški), “Soda So” Holding Fabrika soli d.d. Tuzla, Konfekcija “Borac” d.d. Travnik, Trgovina “Borac” d.d. Travnik, Borac Export-Import d.d. Travnik, Alhos d.d. Sarajevo u stečaju, Soda so Holding “Dita” d.d. Tuzla, Tuzlanska Banka, Fabrika duhana Sarajevo d.d. Sarajevo, Bosnalijek d.d. Sarajevo, Šipad Komerc d.d. Sarajevo, Hotel Holiday Inn Sarajevo HTP, Soko Mostar, Granit d.o.o. Jablanica, Rudar d.o.o. Konjic, te bugojanskoj “Špediciji“. Vlada FBiH poziva sindikate i druge predstavnike civilnog društva da joj nastave dostavljati informacije i dokumentaciju u vezi s postupkom privatizacije i poslovanja gospodarskih društava, kako bi ova dokumentacija, nakon analize, bila proslijeđena mjerodavnim sudskim institucijama. U Vladi tvrde da je postupak privatizacije i pretvorbe državnog vlasništva praćen nizom sumnji u zakonitost. Ističu kako je na temelju izvješća federalnog Tužiteljstva o primjeni Kaznenog zakona u FBiH za 2011., 2012., i 2013., koji je dostavljen na zahtjev Vlade FBiH, evidentno kako u FBiH u tom razdoblju, unatoč nizu izvještaja o počinjenom kaznenom djelu, nije podignuta niti jedna optužnica za zloupotrebe počinjene u postupku privatizacije.

Traže sudske tužbe

Federalna Vlada u svom zaključku navodi kako nemaju namjeru “utjecati na odlučivanje i rad pravosudnih institucija, a imajući u vidu svakodnevni opravdani interes različitih predstavnika obespravljenih građana, ali i institucija koje trpe štetu”. Iz Agencije za privatizaciju u FBiH u potpunosti podržavaju sva nastojanja da se utvrde nezakonitosti u procesu privatizacije, napominjući da su oni u svojim izvješćima spominjali slučajeve nezakonite privatizacije bivših društvenih poduzeća, na kojima su se pojedinci obogatili.

Komentara 1

MI
Miki2
19:15 19.04.2014.

Sve treba preispitati, sve, i onoga Liju, ministra bašča

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?