Posljedice ljetnog pljuska

Neviđeni pomor ptica u Doljanima kod Čapljine

Nezavisne
26.07.2017.
u 07:00

- Ovo nikada u životu nismo vidjeli. Pa je li ovo moguće. Što je ovo? To se viđa jednom u životu. Ovoliko uginulih ptica… - šokirani su bili strani turisti i ostali prolaznici dok su jučer ujutro na parkiralištu benzinske crpe u Doljanima, na samoj granici između Čapljine i Metkovića, svjedočili zaista nesvakidašnjem prizoru. Više od tisuću i pol uginulih ptica bilo je razbacano uokolo, a to se masovno stradavanje najbolje i vidi na platou pokraj benzinske crpke gdje je sve izgledalo kao u nekom filmu. Rezultat je to preksinoćnog nevremena koje je zahvatilo područje Doljana i Dračeva, u čapljinskoj općini, a na granici s Republikom Hrvatskom. Nitko nije mogao vjerovati svojim očima, ali stvarnost je, nažalost, neumoljiva pa se već sada može kazati kako se u tom dijelu BiH ne pamti takvo stradavanje ptičje vrste. - Možda se nekad daleko u šumama i prirodi i dogodi nešto slično, ali ovako, da se sve to događa doslovno u urbanom središtu, to je zaista prava rijetkost pa, evo, nitko se ne može načuditi što se u samom naselju i pokraj magistralne ceste i graničnog prijelaza događaju takve stvari. Do sada smo izbrojili gotovo 1500 mrtvih mladih ptica koje je jaki vjetar najprije izbacio iz njihovih gnijezda na nekoliko platana, a onda ih je tuča doslovno usmrtila na zemlji - govori nam Josip Vekić, voditelj Službe zaštite okoliša u Parku prirode Hutovo blato i član Ornitološkog društva “Naše ptice” dok s kolegama i članovima Lovačkoga društva “Galeb” Čapljina pregledava sve te stradale ptice.
- Južne dijelove čapljinske općine, među njima i naselje Doljani, u noći, između dva i tri sata, zahvatili su olujni vjetar i tuča. Uz benzinsku crpku u Doljanima nalaze se dva platana koja su očito bila sklonište za veliki broj, u prvom redu, mladih ptica - španjolskih vrabaca i čvoraka. Nevrijeme ih je očito natjeralo potražiti bolji zaklon, međutim, nisu daleko stigle, letjele su nekoliko metara i padale na zemlju - objašnjava Vekić te dodaje:
- Na ovom malom prostoru izbrojili smo između 1200 i 1300 ptica. Dio ptica koje su bile ošamućene vadili smo iz lokvi i stavljali na sunce, vjerojatno će se pojedini primjerci oporaviti. Mislim da je ukupno stradalo oko 1500 ptica. Ljetni pljusak s tučom pratio je snažni jugozapadni vjetar, većina uginulih ptica bila je mlada pa nisu bile sposobne za duži let po nevremenu - zaključuje Vekić.
Iako su svakodnevno u prirodi i u doticaju sa životinjama, i za članove LD “Galeb” Čapljina ovo je nešto što se viđa jednom u “stotinu godina” i što se, očito, nije moglo spriječiti u naletu jakog vjetra i tuče. - Riječ je većinom o mladim pticama koje se nisu bile dovoljno razvile i osnažile kako bi izdržale sva ta iskušenja i onda su jednostavno pometene iz svojih gnijezda. U Doljanima je to najizraženije, a nešto manje u naselju Gnjilišta, dok tek trebamo obići područje samog Parka prirode Hutovo blato. Za očekivati je i tamo da se vide posljedice stradavanja mladih ptica. Naravno da je ovo velika šteta za ptičju vrstu na ovom području - komentiraju nam članovi LD “Galeb” iz Čapljine te dodaju kako su u pitanju uglavnom čvorci i španjolski vrapci. Članovi Ornitološkog društva “Naše ptice”, nevladinih udruga “Lijepa Naša” i “Čaplja” te LD “Galeb” nastoje spasiti ptice koje su preživjele, a koje još uvijek nisu u stanju poletjeti. Ovo je jedno od najmasovnijih stradanja ptica zabilježenih u BiH posljednjih godina - navodi se u priopćenju. Stradavanje ptica na čapljinskom području na noge je podiglo sve nadležne služe i organizacije koje se bave zaštitom ptica i općenito životinja. U ovom slučaju priroda je bila jača pa se sada razmatraju mogućnosti saniranja stanja i nekih aktivnosti koje bi mogle zaštiti ono malo ptica što je preživjelo. Nažalost, na spomenutoj lokaciji u Doljanima kod Čapljine gotovo da i nema preživjelih ptica jer su vjetar i tuča bili toliko jaki da pticama jednostavno nije bilo spasa. Dok smo promatrali ove šokantne prizore pravog pomora ptica u Doljanima, bilo je i onih manje upućenih koji su se zaustavljali i onako zbunjeno pitali je li to možda rezultat nekakve ptičje gripe ili nekih drugih bolesti životinjske vrste.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?