mostar

Neutralizirana 231 kg teška zrakoplovna bomba još iz 1944.

06.12.2018.
u 14:00

U mostarskom južnom naselju Urbanovo stotinjak metara od prvih kuća i tek pedesetak metara od prometnice, prilikom izvođenja radova nedavno pronađena neeksplodirana zrakoplovna bomba AN M64 A1, težine 231 kilogram, američkoga podrijetla, uspješno je neutralizirana.

- Bomba je pronađena 1. prosinca na ovoj lokaciji i odmah identificirana. Pripremljen je operativni plan, angažirana policija, vatrogasci, županijska i gradska služba Civilne zaštite, nakon čega se pristupilo neutralizaciji sredstva. Uklonjeni su prednji i stražnji upaljač ručnom metodom tako da je bomba spremna za transport i bit će prevezena na područje Bijele gdje će biti uništena. Time će ova operacija biti završena - govori nam Sead Vrana, šef Odjela za uništavanje eksplozivnih sredstava Federalne uprave civilne zaštite.

Kako doznajemo, bomba je najvjerojatnije zaostala još iz Drugog svjetskog rata za vrijeme bombardiranja koje se dogodilo u siječnju 1944. godine jer se tada na ovom području nalazilo njemačko letjelište. Podsjećamo kako je i prije gotovo dvadeset godina na ovom području pronađena još jedna eksplozivna naprava identična navedenoj. - Na ovom je području 1999. godine također pronađena ista bomba AN M64 A1 i tada ju je također uspješno uništio A tim Mostar 2. Isto tako, na ovom području pronađeno je još 16 manjih bombi AN M41. Ovo je specifično područje Jasenice gdje se na malom prostoru nalazi zasigurno mnogo bombi i velika je vjerojatnost da ćemo ih i u budućnosti pronalaziti - kazao nam je Ivica Novak, vođa A tima Federalne uprave civilne zaštite, koji je radio s kolegom Svrakom na neutralizaciji zrakoplovne bombe koja se pod zemljom nalazila gotovo punih 75 godina.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?