Čović govorio pred Vijećem za ljudska prava UN-a

Neustavne odredbe Izbornog zakona narušavaju simetriju u pravima među narodima u BiH

27.02.2018.
u 09:00

Predsjedatelj Predsjedništva BiH Dragan Čović prvi je put govorio na zasjedanju Vijeća za ljudska prava Ujedinjenih naroda.

Osim što je kazao kako je potrebno uložiti dodatne napore na prevenciji ugrožavanja ljudskih prava, Čović je informirao Vijeće o aktualnim izazovima s kojima se BiH suočava na planu ljudskih prava u svom političkom životu.

Istaknuo je kako je Izborni zakon BiH diskriminatoran prema manjinskim zajednicama, čije pripadnike onemogućava u kandidiranju ili pružanju mogućnosti da budu izabrani na pozicije u Predsjedništvo BiH i gornji dom Parlamenta.

- Istodobno, neustavne odredbe Izbornog zakona narušavaju simetriju u pravima među konstitutivnim narodima države BiH, stavljajući ih u nejednaku poziciju u smislu mogućnosti izbora svojih političkih predstavnika, čime se ograničava i ugrožava njihova ravnopravnost u sudjelovanju i suodlučivanju unutar institucija sustava - ustvrdio je Čović dodajući kako se takvi primjeri teškog kršenja ustavnog mirovnog sporazuma i samog Ustava ne mogu promatrati izvan konteksta zaštite ljudskih prava.

To, kako je kazao, jasno uvećava potrebu za praćenjem ljudskih prava u kontekstu izbora kako bi se umanjio prostor za diskriminaciju, isključenje i majorizaciju.

- To je moguće ostvariti samo kroz pravične i slobodne izbore, ali i poštivanje osnovnih načela predstavničke demokracije koja jamče prava na demokratsko odlučivanje kroz političko predstavljanje na svim administrativno-političkim razinama.

Te odnose posebno je važno razumjeti i uvažiti u višenacionalnim državama kakva je i BiH, gdje postoji opasnost da pripadnici manjinskih zajednica budu trajno isključeni iz javnopolitičkoga života - poručio je Čović.

Dodao je kako BiH podržava univerzalne instrumente protiv međunarodnog terorizma, ali i upozorio da je BiH odnedavno postala migracijska ruta.

On je na marginama skupa u Ženevi razgovarao s glavnim tajnikom UN-a Antóniom Guterresom, visokim povjerenikom UN-a za ljudska prava Zeidom Ra’ad Al Husseinom te s predsjednikom Austrije Alexanderom Van der Bellenom koji je pozdravio napore na postizanju konsenzusa reforme Izbornog zakona koja će zaštititi načelo legitimnog predstavljanja te prava građana za puno sudjelovanje u političkom životu zemlje.

- Nužno je izmijeniti Izborni zakon jer se ne smije opet dogoditi da jedan narod bira predstavnike u vlasti drugome - kazao je Čović tijekom sastanka s predsjednikom Opće skupštine UN-a Miroslavom Lajčákom. 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?