Neum je "življi" nego ikada

Neumske plaže prepune turista, zbog znatno nižih cijena ovog ljeta sve brojniji gosti i iz susjedne Hrvatske

Neum
11.07.2023.
u 21:45

Turisti koji dolaze sa svih strana svijeta okupirali plaže jedinog bh. grada na moru. Očekuje se da će ovogodišnja sezona premašiti rekord iz 2019.

Neum je danas življi nego ikad. Turisti koji dolaze sa svih strana svijeta okupirali su plaže jedinog bh. grada na moru, a idućih dana, kada zapravo počinje prava ljetna sezona, očekuje se da neće biti dovoljno mjesta za sve turiste, piše Večernji list BiH.

Ponuda, cijene...

Kada je prošle godine otvoren Pelješki most, u Neumu su strahovali da će zbog nove akvizicije ostati bez turista i prihoda. Ali dogodilo se suprotno – dolazi ljetna sezona kakve se ne sjećaju. Načelnik općine Neum Dragan Jurković najavio je kako se očekuje da će ovogodišnja sezona premašiti rekord iz 2019. godine. Prema njegovim riječima, osim domaćih gostiju iz Bosne i Hercegovine, najviše turista dolazi iz Poljske, Češke, Francuske, Njemačke, Belgije i Austrije.

Ono što je zanimljivo, kaže načelnik, porast je gostiju iz susjedne Hrvatske, piše N1 Slovenija. Dolazak turista iz Hrvatske koji su se zbog previsokih cijena u matičnoj državi odlučili na ljetovanje u Bosni i Hercegovini nedavno je komentirao i Branimir Butigan, predsjednik Udruge hotelijera Neum.

- Dolazi nam dosta rezervacija iz Hrvatske jer ovdje mogu uživati u kvalitetnom odmoru po mnogo pristupačnijim cijenama i s manjim proračunom ostvariti puno veći broj dana nego što bi u nekim hrvatskim gradovima - kazao je Butigan za FTV. Osnovni razlog zbog kojeg dio jadranske obale u BiH goste privlači su znatno niže cijene. Primjerice, smještaj u Neumu je i do 25 posto jeftiniji nego u Slanom, nekoliko kilometara udaljenom s druge strane granice. Slobodan smještaj u Neumu već sada je vrlo teško naći te je za smještaj u objektima koji su bliže moru potrebno izdvojiti više novca nego za one koji su malo udaljeniji. Tako će, kako je nedavno istražio N1, četveročlana obitelj uz samu plažu u Neumu prosječan apartman platiti od 200 KM do 300 KM ili oko 150 eura, dok nešto dalje, recimo 500 ili 700 metara od plaže, košta od 80 KM ili 40 eura pa nadalje. U Neum se iz godine u godinu sve više ulaže, a kako je najavio načelnik Jurković, do kraja godine slika jedinog bh. grada na obali mora mogla bi biti potpuno drugačija - planiraju se ukloniti odmarališta koja kvare sliku ovog turističkog mjesta.

Općinsko vijeće Neum usvojilo je odluku kojom se vlasnicima spornih objekata nalaže da ih uklone ili da pristupe njihovoj rekonstrukciji i sanaciji. U razgovoru za Dnevni avaz o ovoj temi neumski načelnik je istaknuo kako je krajnje vrijeme da se stavi točka na priču u vezi s objektima koji su već 20 i više godina grubo zapušteni i devastirani. Kako je rekao Jurković, zbog turističke sezone koja je u punom jeku nemoguće je pokrenuti bilo kakve aktivnosti po pitanju uklanjanja objekata ali, kako je naglasio, početkom jeseni, a najkasnije do kraja godine, Neum će imati ljepšu sliku. Dodao je da je nerealno u ovom trenutku od pojedinih vlasnika očekivati rekonstrukciju jer bi to zahtijevalo ogromna ulaganja. - Većina objekata je u takvom stanju da bi ih najisplativije bilo ukloniti, ali po okončanju turističke sezone stvari će biti jasnije - zaključio je Jurković za Avaz.

Stiže toplinski val

Koliko je Neum popularan, najbolje govori podatak da je već sada 80 posto smještajnih kapaciteta zauzeto, a već idućih dana, kada je najavljen rast temperatura, kapaciteti bi mogli biti u potpunosti popunjeni. Kada je pak riječ o vremenu, kako su najavili iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda, temperature će rasti kako tjedan bude odmicao.

- Prema našim pokazateljima, pred kraj tjedna u Hercegovini očekuje se i do 40 stupnjeva - kazao je Dženan Zulum, meteorolog Federalnog hidrometeorološkog zavoda. Zbog najavljenih visokih temperatura iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda apeliraju na građane, posebno osjetljive kategorije, djecu, starije osobe, kronične bolesnike i trudnice, da od 11 do 17 sati svoje obveze na otvorenom svedu na minimum. Nutricionisti pak savjetuju da izbjegavate masnu, slanu i tešku hranu, a kao alternativu trebalo bi konzumirati jela koja u vruće ljetne dane neće preopteretiti želudac i koja će blagotvorno djelovati na probavu.

Ako se držimo ovoga, i toplinski val će se lakše "izgurati". Uživajte u ljetu, ali isto tako ne zaboravite na zaštitu od jakog UV zračenja. 

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?