Sedmi sabor HDZ-a 1990., druge po snazi hrvatske stranke u zemlji

Nerješavanje hrvatskog pitanja dovodi u pitanje budućnost države BiH

storyeditor/2023-11-12/Ilija.jpg
13.11.2023.
u 21:50

Hrvati kao konstitutivan narod i njegovi legitimni politički predstavnici imaju odgovornost i obvezu iskoristiti sve ustavne i zakonske alate temeljene na međunarodnom pravu, koje će, po cijenu svega, osigurati institucionalnu ravnopravnost hrvatskog naroda - navodi se u dokumentu

Na subotnjem saboru HDZ-a 1990. održanome u Jajcu za novoga predsjednika izabran je dosadašnji čelnik Ilija Cvitanović te su usvojena programska načela u kojima se poziva na rješavanje ključnih problema kako bi se zemlja nastavila kretati prema EU i NATO-u, a najvažnije, po ocjeni ove stranke, je hrvatsko pitanje, piše Večernji list BiH.

Dužnost zamjenika predsjednika nastavit će također obnašati Stipe Tokić. Za dopredsjednike HDZ-a 1990. izabrani su Radoslav Radišić, Jozo Ćosić, Anto Bilić, Željko Josić, Luka Faletar i Đuro Ivanović. U Predsjedništvo HDZ-a 1990. izabrani su Marinko Petrić, Ivan Odak, Vjekoslav Bakula, Antonija Banožić, Irena Periša, Mladen Šarić, Marija-Silva Vidović, Bojan Vidović, Mladen Šantić, Zdenko Kolak, Ivica Marinović i Ivan Klarić. Na ovom zasjedanju izabran je i 41 član Središnjeg odbora HDZ-a 1990. te predsjednik i sedam članova Nadzornog odbora HDZ-a 1990.

Promjene u HNS-u

Osim izaslanika, saboru HDZ-a 1990. nazočilo je više od 20 gostiju iz 15 različitih izaslanstava političkih stranaka, kulturnih ustanova, braniteljskih organizacija i Veleposlanstva Republike Hrvatske u Bosni i Hercegovini. Na stranačkome skupu usvojena su programska načela sastavljena od deset točaka. - HDZ 1990. posebno naglašava da daljnje odgađanje i nespremnost za rješavanje hrvatskog pitanja u Bosni i Hercegovini na ustavan, zakonit i institucionaliziran način dovodi u pitanje budućnost Bosne i Hercegovine kao multietničke države. Hrvati kao konstitutivan narod i njegovi legitimni politički predstavnici imaju odgovornost i obvezu iskoristiti sve ustavne i zakonske alate temeljene na međunarodnom pravu, koje će, po cijenu svega, osigurati institucionalnu ravnopravnost hrvatskog naroda - navodi se u dokumentu.

Prema usvojenim programskim načelima, HDZ 1990. će graditi i neovisniju poziciju u odnosu na HDZ BiH. Te dvije stranke s drugim manjim hrvatskim strankama čine Hrvatski narodni sabor BiH u kojemu dominira HDZ BiH, što iz Cvitanovićeve stranke nastoje promijeniti. - Za nas je potpuno neprihvatljivo da se drugi ponašaju na monopolistički i sebičan način u HNS-u BiH. To nećemo podržati - rekao je Cvitanović. Dodao je kako će i dalje ova stranka imati ispruženu ruku za suradnju s drugim hrvatskim strankama, no da neće dopustiti da bilo tko iz toga hrvatskog političkog bloka "ima potporu predstavljati se kao jedini predstavnik hrvatskog naroda". U dokumentu se poziva i na užurbanije približavanje EU integracijama navodeći kako "iskustvo pokazuje da lokalni akteri u BiH gube zanimanje za ozbiljnim reformama odmah nakon formiranja vlasti i raspodjele i distribucije moći". Pozivaju i na "stvaranje strateškog okvira za zaustavljanje egzodusa".

Demografska obnova

- Novi društveni dogovor treba poraziti političku depresiju koja je, uz egzistencijalnu neizvjesnost, glavni razlog pogubnog egzodusa - navode. Za promjenu toga procesa zagovaraju strateško povezivanje s iseljeništvom, izravne inozemne investicije i pokretanje investicijskog ciklusa, obračun s pogubnim politikama stranačke podobnosti i nepotizma, preoblikovanje radnih potencijala, snažnu populacijsku politiku i jačanje demografske obnove uz precizno i transparentno definirane poticaje za obitelji. Na stranačkome saboru donesena je i odluka kako HDZ 1990. neće poduprijeti listu HDZ-a Hrvatske za Sabor u 11. izbornoj jedinici. - Ako nismo uvažen partner premijera Plenkovića, onda HDZ 1990., naš partner Hrvatski nacionalni pomak i svi ostali partneri idemo s vlastitom samostalnom listom koja će nam omogućiti predstavljanje i u Hrvatskome saboru - istaknuo je Cvitanović.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?