novac od klirinškog duga

Neraspoređeno još samo 
50 tisuća od dobivenih 
200 milijuna maraka

29.09.2018.
u 16:00

Svojih 10 posto sredstava od naplaćenog klirinškog duga Ruske Federacije Vijeće ministara BiH konačno je u potpunosti rasporedilo. Klirinški dug Ruske Federacije od 125,157.834 američka dolara isplaćen je u novčanom obliku, a sredstva su raspodijeljena primjenom utvrđenih postotaka, i to za institucije BiH 10 posto, za Distrikt Brčko 3, za Federaciju BiH 58 i za Republiku Srpsku 29 posto. 
Od ukupnog iznosa stavljenog na raspolaganje institucijama BiH od 20,700.683 KM, ranije donesenim odlukama Vijeća ministara BiH raspoređeno je 17 milijuna, i to za izgradnju graničnog prijelaza Bratunac - Ljubovija 7 milijuna maraka, potom za nabavu objekta za smještaj institucija BiH u Sarajevu 4 milijuna, za projektiranje, sanaciju, rekonstrukciju i nadogradnju objekta “Zrak” u Sarajevu za smještaj Direkcije za koordinaciju policijskih tijela 3 milijuna KM te po milijun maraka za nabavu objekata za smještaj institucija u Istočnom Sarajevu i Mostaru, kao i za nadogradnju carinskoga podsustava informacijskog sustava Uprave za neizravno oporezivanje.

Doskora nije bilo poznato gdje će Vijeće ministara usmjeriti preostalih oko 3,7 milijuna maraka, ali su i te dvojbe otklonjene odlukom po kojoj će se dio tih sredstava koristiti za financiranje izgradnje i opremanje objekta arhive Uprave za neizravno oporezivanje u Mostaru (milijun KM), zaštitu izvorišta pitke vode u Istočnoj Ilidži (450 tisuća), infrastrukturne projekte u Srebrenici (500 tisuća) te podršku projektima kulture u BiH (1,1 milijun) i za nabavu objekta za smještaj institucija BiH u Istočnom Sarajevu (600 tisuća KM).

Nakon usvajanja tih odluka ostale su još 50.683 KM neraspoređenih namjenskih sredstva dobivenih od klirinškog duga.

Federacija BiH je svoj dio, u iznosu od 107 milijuna maraka, prvo bila namijenila za izgradnju cestovne infrastrukture, ali je, prema revizijskom izvješću za prošlu godinu, taj novac usmjeren u redovitu proračunsku potrošnju.

Vlada Republike Srpske dobila je oko 60 milijuna KM, a 35 milijuna KM raspoređeno je za projekte u lokalnim zajednicama.

Najviše je usmjereno u Banju Luku, gdje su za nastavak izgradnje i adaptacije kompleksa Zalužani odobrena 3,3 milijuna KM, potom tri milijuna za izgradnju srpsko-ruske crkve i duhovno-kulturnog centra u Aleji Centar, kao i 2,85 milijuna KM za sanaciju Studentskog doma “Nikola Tesla”, koji je oštećen u nevremenu.

Novac, i to 1,2 milijuna KM, osiguran je i za proširenje i rekonstrukciju Osnovne škole “Branko Radičević”. U Prijedoru su četiri milijuna KM usmjerena za Sportsku dvoranu “Urije”. Svoja 6,2 milijuna KM u prošlogodišnji proračun uvrstile su i potrošile i vlasti Distrikta Brčko BiH.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije