Kiseljak

Nepoznati počinitelji oštetili 
bistu akademika Josipa Baća

Created with Nokia Smart Cam
23.11.2016.
u 08:00

Akademik Josip Bać, inženjer hidrogeologije, znameniti je istraživač podzemnih voda koji je dao nemjerljiv doprinos pronalasku voda, pitkih, mineralnih i ljekovitih, ali i razvoju zdravstvenog turizma u mnogim mjestima u BiH, ali i zemljama regije i Europe. Značajan dio radnog vijeka Josip Bać proveo je u Kiseljaku.

Kiseljak se akademiku Baću odlučio simbolično odužiti nazvavši dio gradskog parka u kojemu je smješteno jedno od izvorišta mineralne vode njegovim imenom. Park, o čijem se lijepom izgledu pomno brine punionica Sarajevski kiseljak d.d., odnedavno krasi i spomen-bista akademika Baća, rad akademskog kipara Ive Klarića iz Vareša, čiju je izradu financirala upravo spomenuta tvrtka za čiji razvitak dio zasluga svakako pripada i akademiku Baću.

Nažalost, samo tri dana nakon njezina postavljanja, uoči za srijedu najavljene svečanosti otkrivanja, zasad nepoznati vandali oštetili su bistu. Oštećenje je nastalo udarcem tupim predmetom, najvjerojatnije kamenom. Osim materijalne štete koja nije zanemariva, ovaj vandalski čin prouzročio je i neprocjenjivu moralnu štetu koja se ogleda u odnosu pojedinaca prema znanstvenim velikanima kakav je Bać. Destrukciji u kiseljačkim parkovima nikad kraja te su, osim biste akademika Baća, ovih dana stradali i koševi za otpatke. Dio ih je završio u rijeci Lepenici.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?