sastanak

Neophodno jačati ekonomske i trgovinske veze BiH i Albanije

sdfsfs
10.03.2017.
u 14:00

Zamjenik predsjedatelja Grupe prijateljstva za susjedne zemlje Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) Fehim Škaljić i član Grupe prijateljstva Nikola Lovrinović razgovarali su danas u Sarajevu s veleposlanikom Albanije u BiH Ilirom Meloom o mogućnostima unapređenja političke, ekonomske i kulturne suradnje dviju država.

Škaljić je naglasio da je neophodno jačati ekonomske i trgovinske veze,  posebno u oblasti energetike i turizma, čija promocija, kako je rekao, predstavlja pitanje od strateškog značaja i za BiH i za Albaniju.

S tim u vezi, Škaljić je potencirao pitanje realiziranja velikih infrastrukturnih projekata, kakvi su izgradnja Jadransko - jonske ceste i gasovoda, te izrazio očekivanje da će na predstojećem sastanku premijera zemalja zapadnog Balkana u Sarajevu biti dogovorena i realizacija određenog broja manjih infrastrukturnih projekata, od kojih će koristi imati građani obje države.

Na sastanku je naglašena neophodnost ostvarivanja konkretnije suradnje Albanije i BiH na njihovom integracijskom putu ka Europskoj uniji i NATO savezu.

U vezi s ovim pitanjem, Lovrinović je naglasio da postoji dobra suradnja parlamentaraca dviju državae kroz djelovanje u PSNATO, kao i u okviru Konferencije odbora za europske integracije parlamenata zemalja obuhvaćenih Procesom stabilizacije i pridruživanja jugoistočne Europe (COSAP).

Govoreći i u svojstvu predsjedatelja Zajedničke komisije za europske integracije PSBiH Lovrinović je istaknuo potrebu daljeg jačanja bilateralne i multilateralne suradnje između parlamentarnih komisija dvije zemlje koje se bave pitanjima Europske unije i euroatlantskih integracija.

Veleposlanik Melo konstatirao je da dvije države imaju korektnu suradnju, te istaknuo da ona može biti dodatno unaprijeđena na planu energetike, poljoprivrede i turizma.

Veleposlanik Melo naglasio je da će Albanija podržavati BiH na njenom putu integracija u EU i NATO, ističući da će u tom procesu njegova zemlja prenijeti BiH sva svoja iskustva.

Članove Grupe prijateljstva PSBiH sa susjednim zemljama veleposlanik Melo upoznao je i o dinamici izrade zakonskog rješenja, kojim će biti obuhvaćene sve nacionalne manjine u Albaniji, među kojima su i predstavnici naroda u BiH, priopćeno je iz PSBiH.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?