KORISNE IDEJE

Nemojte bacati koru limuna; evo zašto ju je pametnije staviti u zamrzivač

limun
Shutterstock
09.06.2023.
u 07:28

Limunova korica zapravo ne utječe na teksturu jela, pa nije ni važno hoće li se dobro zamrznuti, a kora samo jednog limuna trebala bi poslužiti za dosta jela pa ne zauzima puno mjesta u zamrzivaču.

Limuni su jedna od rijetkih voćki čija se kora smatra jednako vrijednom kao i sočna unutrašnjost, napisao je korisnik @ehp29 na Redditu i dodao da inače često zamrzava voće i povrće, a od nedavno i koricu limina.  "Ponekad je malo limunove korice sve što mi treba za neko jelo, a ne želim zbog toga ići u trgovinu i uzeti cijeli limun", rekao je, pa kada za jelo ili za piće koristi svježi limunov sok, koru pohrani u zamrzivač i lako ju izvadi kad mu zatreba. "Limunova korica zapravo ne utječe na teksturu jela, pa nije ni važno hoće li se dobro zamrznuti. Samo kora jednog limuna trebala bi poslužiti za dosta jela pa ne zauzima puno mjesta u zamrzivaču", dodao je, a isto vrijedi i za koru naranče ili limete. 

Taj je savjet pametan iz dva razloga, prvi je naravno to što smrzavanje zaustavlja propadanje kore pa ju možemo koristiti i kasnije, a drugi je razlog taj što je koricu lakše gratati ako je smrznuta jer tako malo otvrdne. Stoga, sljedeći put kada ocijedite limun zbog soka, nemojte baciti koru već ju spremite u zamrzivač, bit će vam drago što ste to učini, piše Lifehacker, a evo zašto ju je još dobro sačuvati.

  • Za omekšati suhu kožu na laktovima: Izribanu koricu limuna pomiješajte s 1 čajnom žlicom sode bikarbone, te dodajte nekoliko kapi soka od limuna. Smjesu izmiješajte i nakon tuširanja, kada koža omekša, namažite laktove ili suha stopala ovom smjesom te isperite.
  • Kao sastojak pilinga za tijelo: Pola šalice šećera pomiješajte s naribanom koricom limuna, dodajte 1/8 šalice maslinovog ulja i prirodni piling za tijelo je gotov. Piling koristite na mokroj koži trljajući kružnim pokretima cijelu površinu tijela te isperite pod mlazom tople vode.
 
  • Za snižavanje kolesterola i detoksikacijski učinak na organizam: Korica domaćeg neprskanog limuna izvor je antioksidansa, točnije njezina bijela opna ili žuta kožica koja okružuje plod. Ona obiluje flavonoidima koji normaliziraju razinu kolesterola, a vrlo su učinkoviti i kao prirodni čistači organizma. Koricu limuna naribajte i prelijte vodom, ostavite da odstoji par minuta te procijedite. U tekućinu iscijedite malo limunova soka te popijte ujutro na tašte.
  • Za jačanje imuniteta: Limunova korica sadrži gotovo dvostruko više vitamina od samog mesa ploda. Upravo zbog toga, koricu limuna nikada nemojte bacati već je zaledite i upotrijebite naribanu kao začin jelima te kao dodatak limunadi ili nekom drugom prirodnom soku.
  • Kao sredstvo za dezinfekciju kuhinjskih površina: Limunova korica ima antibakterijska svojstva zbog čega je idealna za dezinfekciju kuhinjskih pomagala. Preporučuje se za čišćenje kuhinjske daske za rezanje za koju se inače ne savjetuje korištenje agresivnih kemijskih sredstava. Dasku je potrebno preliti kipućom vodom i potom površinu istrljati s polovicom limuna.
  • Prirodno sredstvo za čišćenje mikrovalne pećnice: Keramičku zdjelu napunite do polovice s vodom te dodajte nasjeckanu koricu limuna. Pripravak stavite u mikrovalnu pećnicu na najvišu temperaturu na oko 3 minute kako bi smjesa prokuhala. Njezine pare očistit će  tvrdokorne mrlje na mikrovalnoj i neutralizirati neugodne  mirise.
  • Za uklanjanje kamenca: Kuhalo za vodu prepuno kamenca kao i površinu sudopera očistit će pripravak od limunove kore. U lončić stavite 3 decilitra vode te dodajte limunovu koricu, 2 žlice sode bikarbone i 1 žlicu jabučnog octa. Čim prokuha sklonite s štednjaka i procijedite, pripravak ulijte u kuhalo za vodu ili prelijte po površinama prekrivenim kamencem. Ostavite da djeluje 10 minuta i isperite u hladnoj vodi. Kamenac možete ukloniti i još jednim prirodnim sredstvom iz kuhinje.

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?