Milorad Dodik

Neminovno je da jednom RS i Srbija budu isto

milorad dodik
18.10.2015.
u 10:48

Srbija je jamac Daytonskog sporazuma, a pokazala se kao veoma korektan i odan partner Republike Srpske, kaže predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik. On je dodao da s druge strane, RS ima unutarnji kapacitet da koristeći međunarodno pravo brani svoje pravo.

Dodik u intervjuu za Sputnjik navodi da ono što se zapadnjacima ne sviđa jeste što narod u RS i Srbiji živi kao jedinstven etnički prostor.

"Nećete naći nikoga u RS koji se neće složiti s tezom da je neminovno da jednog dana RS i Srbija na neki način budu isto u državno-pravnom i političkom smislu. Mnogi misle na taj način. A opet, povijest i politike zadnjih 20 godina su učinili to da nije tako. Mi smo dokaz da je prema Srbima u bivšoj Jugoslaviji načinjena najveća nepravda, od Slovenije pa do Kosova. Jedino što su Srbi u Bosni imali kapacitet konstituirati i artikulirati svoj nacionalni interes. I sve vrijeme nakon toga on je osporavan, ne samo od Bošnjaka, nego i od onih koji su dolazili i predstavljali nam se kao prijatelji", rekao je Dodik.

Na pitanje očekuje li povodom 20. godišnjice Daytona nešto slično kao što je bila britanska rezolucija o Srebrenici, Dodik kaže kako je jasno da po istom sustavu pokušaj neće proći u Vijeću sigurnosti UN. Mi smo zato zahvalni onima koji se bore za međunarodno pravo. Da je ta rezolucija prošla to bi bio nonsens, naravno loš za Srbe", rekao je Dodik. 

On je dodao i kako je uvjeren da postoje loše namjere Zapada prema onome što je pozicija srpskog naroda u BiH i osobito njegovoj organizacijskoj tvorevini koja se zove RS i misli da je "potpuno pogrešno očekivati da će takve ljude i političke elite, neumoljive kroz povijest umoliti tapšanjem po ramenima i servilnošću".

"Ono što mi promoviramo jeste ustrajna politička borba za svoja prava, u skladu s ustavom, zakonom i neprihvaćanje nikakvih nametnutih rješenja kao trajnih, bez obzira koliko su u određenom trenutku bila rezultat sile i nasilja", navodi Dodik. 

Predsjednik Srpske ističe da je revizija Daytonskog sporazuma već učinjena i to od strane visokih predstavnika, a ono što sad vidimo je "legalizacija kršenja Daytona. 

"Dayton ima propisan mehanizam za eventualnu reviziju a to je da se strane dogovore kako će dalje. A strane su opet definirane upravo Daytonskim sporazumom, i to su RS i Federacija. Međutim, mnogima to ne odgovara. Oni bi uključili najradije nevladin sektor koji bi o tome odlučivao, ali ustav i Dayton su neprikosnoveni", rekao je Dodik. 

Dodik je naglasio i kako ostaje pri referendumu o sudu i tužiteljstvu BiH dodajući da se ne bave avanturama. 

"Mi smatramo da je to legitimno i legalno, zakonom dozvoljeno, ustav RS to dozvoljava, ustav BiH ne zabranjuje. Ali postoje neki koji su naučili vladati Europom i svijetom izvan svojih zemalja arogancijom i silom i pokušavaju pripisati referendumu svojstva koja on nema. Oni žele poniziti ne samo političku elitu, nego čitav narod i RS i prijete da će uvesti određene sankcije. Naravno, da to nije nešto što može proći osobito kod nas i u tom pogledu referendum će biti održan", rekao je Milorad Dodik.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije