Mladen Bošković:

Nema većine koja bi podržala proračun, nužan je kompromis

23.11.2017.
u 07:00

Zastupnički dom Parlamenta Federacije BiH jučer je odgodio najavljeno zasjedanje.

Kako je objašnjeno u obavještenju iz Ureda predsjedatelja Doma Edina Mušića, sjednica je odgođena zbog novonastale situacije i potrebe za dodatnim konzultacijama unutar parlamentarne većine, kao i važnosti predloženih točaka, piše Večernji list BiH. Novi datum održavanja sjednice bit će naknadno utvrđen.

Slijede novi razgovori

Zamjenik predsjedatelja Zastupničkog doma Parlamenta FBiH Mladen Bošković jučer je za Večernji list rekao kako je sjednica odgođena kako bi se dobilo još malo vremena pred važne odluke koje stoje pred ovim tijelom. Najvažnije pitanje o kojem se trebalo raspravljati je rebalans proračuna Federacije BiH za ovu godinu, kao i proračun za iduću godinu. Na pitanje postoji li u Zastupničkom domu trenutačno većina koja bi podržala proračun, Bošković nam je dao negativan odgovor. - U ovom trenutku nema većine koja bi podržala promjene proračuna i donošenje proračuna za iduću godinu. Ali to nije kraj priče.

Mi ćemo idućih dana ponovno tražiti kompromis u vladajućoj većini. Naravno, problem nije u hrvatskim zastupnicima, nego u sukobu zastupnika SDA i SBB-a. Mi ćemo svakako nastaviti tragati za kompromisom jer je nezamislivo da Federacija ostane u blokadi do idućih izbora. Teško je i zamisliti kakve bi bile posljedice takvog scenarija - rekao je jučer Bošković za Večernji list. Dodao je kako je pred zastupnicima još niz važnih odluka koje trebaju biti donesene, ali još uvijek nije poznato kada bi nova sjednica mogla biti održana i kada bi blokada mogla biti ukinuta. - Očito je kako sukob bošnjačkih stranaka stvara velike probleme u funkcioniranju vlasti. Još jednom pozivam da se sjedne za stol i razgovara o problemima. Blokada nikome ne može i ne smije biti interes. Mi smo tu kako bismo probleme rješavali, a ne ih generirali. Parlament nije mjesto gdje se trebaju provoditi predizborne kampanje - poručio je Bošković.

Sukob stranaka

SDA i SBB i jučer su nastavile preko medija raspravu o Zakonu o MIO. - Isključivi krivac za neusvajanje Zakona o MIO je gospodin Bakir Izetbegović, koji je nakon godinu dana napada uspio razbiti vladajuću koaliciju i SBB gurnuti u opoziciju - rekao je Nasir Beganović, šef Kluba zastupnika SBB-a. - Zakon o MIO nije bio na ekonomsko-socijalnom Vijeću SBB-a i sve je rađeno u Novalićevom Uredu. Novalićev zakon je protiv umirovljenika, stoga SBB traži da vlada ponudi opciju povećanja svih mirovina, smanji enormnu potrošnju birokracije i u proračunu nađe novac koji je za to nužan. Novac mora pronaći Novalić, a ako ne umije, neka da ostavku - poručili su iz SBB-a. Novalić je najavio kako će Zakon o MIO ponovno biti u proceduri za 15 dana. •

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije