Reportaža s hodočašća u Svetu Zemlju

Nema tog mjesta u Svetoj Zemlji na kojem ne naiđemo na neki detalj za koji su zaslužni Hrvati

Foto: Pero Zelenika/Nedjelja.ba
1/6
15.11.2022.
u 16:12

Nakon više od dvije "sušne" godine, barem što se hodočašća tiče, počeli su nebom parati zrakoplovi, cestama juriti autobusi, i svi krcati hodočasnicima. Prije nekoliko dana i sam sam se odlučio krenuti na neku destinaciju. Odlučih se za Svetu Zemlju. Zapravo, prebirajući po internetu, zapazih na web-stranici G-toura program hodočašća koji mi odgovara. I tamo neviđene gužve, toliko hodočasnika nitko ne pamti.

Obnavljanje bračnih zavjeta

I nađoh se s još 45 hodočasnika u Nazaretu, mjestu u kojem su, prema Svetom pismu, rođeni roditelji Isusa Krista. Svoj program počinjemo u izraelskom lučkom gradu Haifi, gdje obilazimo samostan Stella Maris, s posebnim osvrtom na pećinu svetog proroka Ilije. Pa kako i ne bismo kada je on zaštitnik Bosne i Hercegovine. Neki su dobacivali: "Kakav svetac, takva i država", drugi su opet spominjali njegovu naglašenu narav, treći su isticali gromove kojima je ovaj iznimno štovani svetac raspolagao. Naravno, bili smo pred špiljom gdje se rodila Marija, dotaknuli smo vrelo otkud je Marija zahvatila vodu, bili u svadbenoj dvorani gdje je Isus učinio prvo čudo… Doduše, to su danas sve velebna zdanja svetih objekata. Hodali smo Kafarnaumom, gradom kojim je Isus hodao, vozili se čamcem po jezeru Galilejskom, polijevali se vodom rijeke Jordan obnavljajući svoje krštenje.

Stigli smo u Kafarnaum, mjesto gdje je Isus učinio prvo čudo, pretvorio vodu u vino. A kada smo već tu, zašto se bračni parovi ne bi prisjetili svoga vjenčanja?

Nakon poticajnih riječi u kojima je fra Tomislav ohrabrio bračne partnere da nastave ustrajavati u vjernosti i međusobnom razumijevanju i pomaganju, "mladenci" su si pružili desnu ruku te svoju nekadašnju privolu, izrečenu pred službenikom Crkve, sada obnovili. Među njima je bilo parova koji su zajednički proživjeli pola stoljeća, kao i onih koji "broje" znatno manje. No, kao istinski raritet valja istaknuti da su u ovom obredu sudjelovala i dva para mladenaca kojima je hodočašće u Svetu Zemlju zapravo prvo bračno putovanje, odnosno odlazak na medeni mjesec. Svoje zavjete obnovilo je devet bračnih parova. Na obali rijeke Jordan, pod vodstvom biblijskog vodiča u Svetoj Zemlji fra Tomislava Glavnika, obnovili smo i svoje krsne zavjete. Nakon čitanja svetopisamskoga teksta koji opisuje kako je Isusa Krista na istoj rijeci krstio Ivan te kratkoga voditeljeva poticajnog tumačenja, nazočni su u dijaloškom obliku ispovjedili svoju vjeru i odrekli se Sotone. Potom je fra Tomislav vodom iz Jordana blagoslovio sve nazočne te pojedinačno, u spomen krštenja, svakoga tko je pristupio polio vodom po glavi. Mnogi su iskoristili prigodu te zagazili dalje u rijeku koja svojom vodenom masom zapravo sliči malo većem potoku. Također, hodočasnici su u svoje boce točili jordansku vodu namjenjujući je za buduća krštenja djece u svojim župama, odnosno obiteljima. Napuštamo Galileju i grad Nazaret. Putujemo u najsvetije mjesto, ako uopće neko može biti svetije od drugog. No najprije idemo na goru Tabor. Tu se dogodilo poznato Isusovo Preobraženje. Inače, puno je tih brda koja se spominju u vrijeme Isusova života. Ovo brdo u odnosu na naša brda je brdašce kada su dimenzije u pitanju. Kilometar dugo i upola manje široko, Tabor nadvisuje morsku razinu za 588 metara. No prekrasno je ili smo svi pod takvim dojmom. Autobusom do sredine, a onda uskim vijugavim putom idemo taksijem.

Sljedeći se pred nama zabijelio Jeruzalem. Kamene kuće, osvijetljene sunčanim zrakama, pokazivale su svu raskoš ovog najsvetijeg grada na zemlji. – Ono na vrhu, vidite one najveće i najljepše kuće, one pripadaju Židovima. Oni žele dominirati u svakom pogledu, pa i kućama nadvisiti "raju" i tako kontrolirati situaciju - objašnjavaju nam naši voditelji. Među skupinom hrvatskih hodočasnika osjeća se uznemirenost. Bljeskalice fotoaparata i mobitela ne prestaju sijevati dok skupina hrvatskih hodočasnika s divljenjem promatra mjesto zbog kojeg je prevalila tisuće kilometara. Oni će se danas moći pokloniti mjestu gdje je rođen Isus, ali i mjestu gdje je mučen i raspet. No, najprije na mjesto rođenja. Najprije idemo u Betlehem. U Betlehemu obilazimo pećinu gdje je pastirima objavljena Radosna vijest, a zatim proslavljamo Božić. Tako rade hodočasnici kada stignu u Betlehem. Pjevamo božićne pjesme. No, za razliku od proslave u domovini, ovdje smo bili u kratkim rukavima i tražili hladovinu. U Betlehem doći, a ne poljubiti mjesto gdje je Isus rođen, nema smisla. U baziliku Isusova rođenja ulazi se pognute glave, zapravo drukčije se i ne može. Profesor Slavko objašnjava nam kako su vrata niska da turski konjanici ne bi mogli ulaziti. Gužva je. Tisuće hodočasnika iz stotinu zemalja čekaju svoj red. Srećom, svatko tko to želi dobije prigodu pokloniti se mjestu gdje je Isus prvi put dotaknuo zemlju. Nema tog mjesta u Svetoj Zemlji na kojem ne naiđemo na neki detalj za koji su zaslužni Hrvati, pa bili oni iz Hrvatske, BiH ili nekog drugog dijela svijeta.

Izgradnja hrvatske kapele

Upravo sada na Betlehemskim poljima u tijeku je izgradnja kapele koja će biti posvećena hrvatskim svecima i blaženicima. Riječ je o najvećem pojedinačnom bogoslužnom prostoru koji, u rekonstrukciji i uređenju ove lokacije na kojoj će biti šest kapela, zauzima središnje i najveće mjesto (350 m2, tj. 200 sjedećih mjesta).

Blagoslov početka radova bio je 22. svibnja ove godine kada je svetu misu u betlehemskom svetištu Slava na visini Bogu predvodio splitsko-makarski nadbiskup u miru mons. Marin Barišić.

Prema onomu što se može vidjeti na licu mjesta, gradnja napreduje predviđenim tijekom te su do sada završeni grubi radovi u donjem dijelu kapele; urađena je elektrifikacija i postavljene su ostale instalacije. - Sada se očekuje nastavak radova i pripreme za postavljanje reljefa u unutrašnjosti koji će prikazivati hrvatske blaženike i svece - objasnio nam je inicijator ovoga projekta fra Tomislav Glavnik, spomenuvši kako je autor cjelokupnog unutarnjeg uređenja akademski kipar Ilija Skočibušić koji je već sa svojim suradnicima u Tomislavgradu uvelike prionuo poslu. Ako sve bude teklo prema planiranom, blagoslov i otvorenje hrvatske kapele na Betlehemskim poljima može se očekivati tijekom 2023. godine. Sam projekt izgradnje ovoga bogoslužnog prostora košta 450.000 eura, a sredstva su osigurana kao potpora Ministarstva vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske.•

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije