Poziv ZJZ-a Orašje

Nema razloga za širenje panike u vezi s groznicom Zapadnoga Nila

09.09.2018.
u 09:00

Zavod za javno zdravstvo Posavske županije Orašje oglasio se priopćenjem za javnost vezano uz pojavu i širenje bolesti groznice Zapadnoga Nila, u kojem su pozvali građane da ne podliježu panici i ne šire je jer razlozi za to, kako navode, ne postoje. Groznica Zapadnoga Nila ne predstavlja bolest visokoga rizika za opću populaciju, ali je ipak bolest visokoga rizika za stariju populaciju i osobe koje imaju neka druga prateća teška kronična oboljenja. Prema podacima Europskog centra za kontrolu bolesti, na području Europe do 30. kolovoza ove godine registrirano je 710 laboratorijski potvrđenih slučajeva groznice Zapadnoga Nila, sa 63 smrtna slučaja. Trenutačno nisu dostupni podaci za broj oboljelih u FBiH, a prema podacima Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske, u tom su entiteti potvrđena dva slučaja. Bolest se javlja obično u razdoblju od srpnja do listopada, a najizraženija je u kolovozu i rujnu te se prenosi s ptica na ljude, ubodom zaraženoga komarca. U pravilu se ne prenosi s čovjeka na čovjeka. Iz Zavoda za javno zdravstvo PŽ-a ističu kako građani trebaju provoditi opće mjere osobne zaštite, i to urediti dvorišta i okućnice da se spriječi razvoj i opstanak komaraca, a osobito trebaju ukloniti sve predmete u kojima se može nakupljati voda; isušiti stajaće vode ako je to moguće; koristiti mrežice na prozorima protiv komaraca; koristiti repelente i odgovarajuću odjeću te izbjegavati područja gdje ima ptica i komaraca.

Sezona komaraca je pri kraju, no u slučaju potrebe, mogu se lokalno provesti dodatne mjere sustavne dezinsekcije, ovisno o brojnim činiteljima, ističu u priopćenju za javnost iz Zavoda za javno zdravstvo PŽ-a.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije