Sanela Dujković

Nema prolazaka migranata kroz BiH

migranti
02.03.2016.
u 14:31

Državljani Sirije su ulazili u BiH, ali legalnim putem, a takvih je ulazaka u 2015. godini bilo 726

Stanje na graničnim prijelazima BiH je i dalje mirno i nisu evidentirani pokušaji ulaska u zemlju većih ili manjih skupina izbjeglica s Bliskog istoka, kao ni njihov prolazak kroz BiH prema zemljama EU, izjavila je za Fenu glasnogovornica GP BiH Sanela Dujković.

Kada su u pitanju nove izbjegličke rute u kojima se spominje i BiH, posebice one ilegalne, Dujković je kazala kako granična policija skreće pozornost na to da sjeveroistok i istok naše zemlje graniči sa Srbijom rijekom Drinom te kako ove rute nisu pristupačan teren za prelazak migranata.

S druge strane, kada je u pitanju jug zemlje, ističe kako tu postoji nekoliko mjesta mogućega prelaska državne granice izvan graničnoga prijelaza, ali da se ipak radi o mjestima koja su zapriječena betonskim pregradama i rampama i koja se kontroliraju redovitim patrolama, uz uporabu suvremenih tehničkih sredstava.

Dujković je komentirala i tvrdnje jedne njemačke televizije, prema kojima se BiH nalazi na karti nove izbjegličke rute. Prema navodima toga medija, izbjeglice će iz Grčke preko Albanije i Crne Gore kroz BiH putovati prema Hrvatskoj.

Komentirajući te navode o eventualnom masovnom priljevu izbjeglica na granicu BiH, glasnogovornica Dujković je kazala kako je na temelju državnoga akcijskoga plana GP BiH u 2015. godini napravila lokalne i regionalne planove za postupanje, a na središnjoj razini i okvirni plan djelovanja.

- Tim planom predviđena je preraspodjela ljudskih i materijalno-tehničkih resursa u skladu s mogućnostima na dijelove državne granice gdje bi se ukazala eventualna potreba. Planirane mjere osiguravaju human tretman migranata u skladu sa zakonodavstvom iz oblasti migracija, azila i međunarodnim pravom, a istovremeno te mjere podrazumijevaju i da se sigurnosna prijetnja svede na minimum, kazala je Dujković.

Po njezinim riječima, državljani Sirije su ulazili u BiH, ali legalnim putem, a takvih je ulazaka u 2015. godini bilo 726.

- Oni su ulazili u BiH na taj način da su imali izdanu vizu od naših diplomatsko-konzularnih predstavništva, dozvolu za boravak u BiH koju izdaje Služba za poslove sa strancima, ili su imali vizu neke zemlja EU ili dozvolu za boravak u zemljama EU, kazala je Duković, naglasivši kako u posljednje vrijeme imaju i putne isprave za izbjeglice koje izdaju odrađene zemlje EU-a.

U istom razdoblju ušao je 6 871 državljanin Afganistana i 2 243 državljana Iraka.

Što se tiče statističkih podataka u 2015. o pokušaju ilegalnog prelaska državne granice, oni ne odskaču od statistika iz prethodnih godina. Tako je u tom razdoblju evidentirano 179 osoba u pokušaju ilegalnog prelaska državne granice, a među njima su bila četiri državljanina Afganistana, tri Iraka, a nije bilo državljana Sirije.

Ni u 2016. godini također nisu zabilježeni slučajevi većih ili manjih skupina migranata iz Sirije.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?