Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica Vijesti

Nema odlaganja lokalnih izbora, niti radikalnih promjena Izbornog zakona!

21. siječnja 2016. u 18:19 0 komentara 409 prikaza
izbori

Odgađanja lokalnih izbora definitivno neće biti i nema nikakvih šansi da se naprave radikalnije izmjene Izbornog zakona BiH, rečeno je nakon današnje sjednice Interresorne radne grupe za izmjene Izbornog zakona, prenosi Prvi.tv

Član ove radne grupe Lazar Prodanović izjavio je novinarima poslije sjednice u Sarajevu da će se izmjene Izbornog zakona uglavnom odnositi na tehničko poboljšanje Izbornog zakona i poboljšanje rada biračkih odbora.

"Nisam siguran da će nekih radikalnijih izmjena Izbornog zakona biti. Vjerujem da ćemo do sredine ili do kraja veljače imati pripremljene izmjene Izbornog zakona kako bi mogle biti usvojene u parlamentu BiH. Nema suglasnosti o nekim radikalnijim izmjenama Izbornog zakona, a nema ni o tome da se spoje lokalni i opći izbori", rekao je Prodanović.

Prema njegovim riječima, lokalni izbori će biti sigurno održani, što SNSD-u i odgovara.

Prodanović je istaknuo da će mandati biti vlasnički i da, što se tiče izbornih listi, ne bi bilo dobro da se ide korak unazad.

"Ne postoji ni suglasnost o povećanju izbornog praga jer za to ne postoji konsenzus", rekao je Prodanović i dodao da za tu opciju nije SDA mada bi to kako konstatira, stabiliziralo političku scenu u BiH.

Prema njegovim riječima, predviđeno je da se poveća broj potpisa za duplo da bi neka stranka mogla izaći na izbore.

Članica Interresorne radne grupe Borjana Krišto rekla je novinarima da neće biti radikalnijih izmjena izbornog zakonodavstva, ali da su reforme Izbornog zakona neophodne.

"Treba sve učiniti da se sprovedu presude i u izbornom zakonodavstvu", rekla je Krišto i dodala da u ovom trenutku neće biti spajanja lokalnih i općih izbora.

"To bi bilo racionalno, jeftinije i efikasnije, ali u Ustavu BiH piše da izbori treba da se održavaju svake četiri godine, naizmjenično opći i lokalni. Dok se to u Ustavu BiH ne promijeni moramo raditi u skladu sa postojećim Ustavom i zakonodavstvom", rekla je Krišto.

Predsjednik Interresorne radne grupe Branko Petrić izjavio je novinarima da se o spajanju izbora govorilo više u medijima nego na Interresornoj radnoj grupi i da to pitanje na sjednicama uopće nije otvarano.

"Nema konsenzusa ni kada je riječ o cenzusu, niti je itko postavljao pitanje eventualnog preskakanja ovog izbornog procesa", rekao je Petrić. 

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.